Otvorena izložba 'Semrin svijet leptirova'

Fena
Otvorena izložba 'Semrin svijet leptirova'
/ Fena
Prva samostalna izložba Semre Hodžić – Maksumić, djevojke rođene s Downovim sindromom, "Semrin svijet leptirova" otvorena je u četvrtak u Centru za kulturu Mostar.

Po riječima organizatorice izložbe Jasne Jugo, koja je inače sestra autorice izložbe, večeras su uspjeli da prikažu ono što je Semra ljubomorno čuvala - svoje leptirove, a izloženo ih je preko dvjesto, rađenih posebnim akvarel načinom.

"Uspjeli smo da podijelimo njen svijet leptirova sa sugrađanima grada Mostara, a cilj nam je da osobe s Downovim sindromom pokažu da mogu svoju kreativnost iznijeti u svijet i možda podstaknuti i druge osobe koje imaju poteškoće u razvoju ili potrebu za podrškom da i one prepoznaju u sebi tu neku kreativnost", naglasila je Jugo.

Ona je dodala kako im je cilj i da Semri otvore jedan atelje u čiji rad će se moći uključiti još više osoba.

Pojasnila je kako Semra već 17 godina ide u radionicu "Maslačak" u Los Rosalesu, uz svesrdnu podršku Mustafe Serdarevića i Zlate Huđec, koji su strpljivo radili s njom i "otkrivali ovaj njen svijet".

Magistrica psihologije i profesorica s Univerziteta "Džemal Bijedić" te edukatorica za fraktale i art terapiju Belma Duvnjak, kazala je kako je fraktalna metoda nešto novo na našim područjima u BiH te da je Semra cijelim putem svog terapeutskog rada sa svojim edukatorima, kroz radionice, primjenjivala metod art terapije.

"Svaki njen crtež je jedan fraktal, nešto što je lijepo kao cjelina, međutim, svaki put kad zumiramo to nešto dobijamo jednu smislenu cjelinu", kazala je Duvnjak.

 Svaki fraktal je, kako je istakla, zapravo slika duše.

"Kad pogledamo njene leptirove, vidjet ćemo da su svi šareno obojeni, raspoređenih boja, i u svakom dijelu tog leptira možemo pronaći sklad, što nam govori da Semra u sebi živi jako zadovoljno i mirno i da su joj usklađeni duša, um i tijelo", zaključila je Duvnjak.

 Po njenim riječima, leptir simboliše slobodu izražavanja i jednostavno naša duša i naš osjećaj iznutra prenosi se kroz leptirov let.

"Leptiri u suštini žive srcem, pa makar i jedan dan. Želim da ova Semrina izložba bude  jednostavno naš let u Semrin svijet", poručila je edukatorica Duvnjak.

 Izložbu "Semrin svijet leptirova"  organizirali su „Kuća otvorenog srca“ i Kretivni kutak “Semra”, u saradnji s Centrom za kulturu grada Mostara i portalom Mostarski.ba.

 Semra Hodžić –Maksumić rođena je u Mostaru 1978.godine, kao treće dijete u porodici. Osnovnu specijalnu školu pohađala je u Mostaru, a srednje obrazovanje u toku rata pohađala je u Zagrebu i Zenici. Svoje klasično školovanje završila je u Mostaru i ostvarila diplomu pomoćnog krojača. Nakon završenog školovanja uključila se u Okupaciono- kreativnu radionicu Maslačak, u sklopu Centra "Los Rosles". Prezentovanje svoga rada i doprinosa zajednici započela je učešćem na izložbama u Milanu i Sarajevu. Vrlo je aktivna u građanskim inicijativama i skupovima koji okupljaju kreativne osobe. Živi u Mostaru sa svojom majkom Šerifom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije