Historijski muzej BiH nanovo skreće pažnju na sebe posebnom izložbom

V.A.Z.
Historijski muzej BiH nanovo skreće pažnju na sebe posebnom izložbom
'Geniale dilletanten' je multimedijska kolekcija koja prikazuje alternativnu umjetničku scenu Berlina ranih osamdesetih, kada je ovaj grad, kao i čitava Njemsčks, bio podijeljen na istočni i zapadni.

Berlinski zid je bio simbol hladnoratovskih podjela, ali je zato grad bio prostor subverzije u kijem je egzistirala paralelna umjetničks scena. Uporedo sa razvojem punka u Velikoj Britaniji, u Njemsčkoj nastaju brojni bendovi kojima nije bio cilj proboj na komercijalna tržišta već da dignu glas protiv vladajućeg establishmenta.

Nisu težili savršenosti već subverzivnosti, nisu jurišali na poznate diskografske kuće, već su oformioi svoju, njihova namjera nije bila da se obogate, bilo su sretni živeći u skvotovima.

Godine 1981. u  berlinskom Tempodromu održsva se festival čiji namjerno pogrešno napisan naslov 'Geniale dilletanten' postaje sinonim za ovu nemačku supkulturu.

Kustosica izložbe Mathilde Weh, u razgovoru s novinarima povodom otvaranja u Sarajevu, rekla je kako je razlika između nekadašnjeg i sadašnjeg Berlina što je u to vrijeme postojala samo jedna supkultura koja se izražavala kroz muziku, savremenu umjetnist, film, dizajn, modu a unutar nje su se utjecali prožimali.

Danas, pak, u Berlinu i njemačkoj postoji čitav niz malih supkultura, međusobno različitih, od kojih neke imaju i političko djelovanje. Izložba se organizira u suradnji sa Goethe institutom, a pogledati je možete u Historijskom muzeju od 8. septembra do 6. oktobra.

Na večerašnjem otvaranju u 20,00 sati svirat će kultni sarajevski bend SCH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije