Stari Grad / U Sarajevu otvorena tradicionalna izložba: Rukotvorine više stotina žena

03. 05. 2018. u 18:30:00 Anadolija

Shares: 13

Povodom obilježavanja Dana Općine Stari Grad u Sarajevu je otvorena tradicionalna izložba “Bosansko-tursko prijateljstvo".

Izložbu su otvorili općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Ayhan Gurbuzer, pomoćnik načelnika Općine Selcuklu - Konya. 

Radi se o izložbi rukotvorina izrađenih u različitim tehnikama veza, slikanja na svili, drvetu, foliji, kaligrafskim radovima, bižuteriji i drugom. Unikatni proizvodi koji su izloženi nastali su u radionicama Kulturno-edukacionog centra Konya - Sarajevo u kojima se polaznice obučavaju različitim umjetničkim tehnikama izrade ukrasnih predmeta i modnih detalja. 

Od početka projekta 2013. godine oko 8.000 polaznica je prošlo kroz edukativne radionice. 

Hadžibajrić je podsjetio da je 2013. godine otvorena mevlevijska tekija, u kojoj je otvorena izložba. 

"Iste godine krenulo se u formiranje jednog udruženja gdje su se masovno uključile žene. U početku je bilo do 900 žena", pojasnio je Hadžibajrić, navodeći da se one bave raznim zanatima. 

Istakao je da je oko 2.500 žena našlo određeni posao uz pomoć kojeg zarađuju za pristojan život. 

"Ovo je peta godina kako mi organizujemo izložbu", dodao je načelnik općine Stari Grad. 

Ayhan Gurbuzer, pomoćnik načelnika Općine Selcuklu - Konya izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju ove izložbe.

Podsjetio je da od 2011. godine traju pobratimski odnosi ove dvije općine. 

"Pozvani smo da dođemo na obilježavanje Dana općine Stari Grad i došli smo kako bismo prisustvovali i otvaranju ove izložbe", rekao je Gurbuzer. 

Nevresa Ahatović, predsjednica Kulturno-edukativnog centra "Konya Laleleri - Tulipani Konye" podsjetila je da centar postoji 11 godina, nastao je 2007. godine kao plod saradnje dvaju pobratimskih gradova, Konye i Sarajeva i da trenutno ima više od 500 polaznika. 

"Većina radova su izabrani jer imamo oko 500 polaznika i nismo mogli izložiti sve što smo htjeli. Mogu reći da sam zadovoljna profesionalnošću s kojom rade. Većinu radova oni žele da zadrže za sebe, ali ima i onih koje oni žele da prodaju", pojasnila je Ahatović. 

Izložba je otvorena do 12. maja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA