Otvoren sajam "Blago zemlje": Kročite u magični svijet kristala, minerala, fosila...

E. H.
Otvoren sajam "Blago zemlje": Kročite u magični svijet kristala, minerala, fosila...
Veliki broj izlagača iz cijele iz Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije, stigao je ovog vikenda u Visoko, kako bi učestvovali u Trećem poredu Međunarodnom sajmu minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja "Blago zemlje“.

Već treću godinu zaredom Udruženje istraživača i ljubitelja minerala "Gorski kristal“ pokušava cjelokupnu javnost upoznati sa široko raširenim hobijem prikupljanja minerala i kristala, te sajam koji organiziraju svake godine privlači sve više posjetilaca.

"Ove godine se održava treći sajam minerala i izlagači iz cijelog regiona su došli danas u Visoko. Preko 35 njih, tačnije, došlo je ovdje da izlože divne eksponate, svoje divne kolekcije, tako da svi posjetioci koji budu tu imat će zaista priliku da uživaju u svemu tome“, kazao je Vernes Selimović, organizator ovog sajma za Radiosarajevo.ba.

Predivno kamenje, kristali i minerali koji plijene pažnju mogu se ovih dana vidjeti na štandovima u Kulturnom centru Altindag u Visokom, a izlagači ističu kako na ovakvim sajmovima žele prikazati svo bogatstvo domovine, koje se krije nadomak naših domova.

„Bavim se mineralima već od 2014. Godine i jedan sam od najpoznatijih minerologa u BiH. Imam jako mnogo kvalitetnih minerala i kristala, a zahvaljujući mojoj ljubavi prema jednoj vrsti koja nosi naziv čađavac, odlučio sam napraviti istoimenu udrugu. U nju su okupljeni svi moji prijatelji koji su mi od pomoći u ovom hobiju. Do sada sam uspio prikupiti najviše minerala iz BiH, te se najviše ističu oni iz Busovače, Kaknja i Tuzle, a posjedujem i minerale iz Rusije, SAD-a i Australije, koji su pravo bogatstvo“, rekao nam je 12-godišnji Faris Mušija iz Kaknja, koji je najmlađi učesnik ovogodišnjeg sajma.

Brojni posjetioci interesuju se kako je uopće moguće pronaći tako divno kamenje u blizini gradova i kako izgleda proces prikupljanja minerala, te nam je taj proces pojasnila Đina Zoretić iz Zenice, jedna od učesnica sajma.

"Sve je počelo tako što sam iz Španije donijela dva privjeska, ametist i tigrovo ok, koji su zaokupili moju pažnju. Nakon toga sam, sa jednim prijateljem, počela sedmično posjećivati razne kristaliste u našoj državi , kako bismo saznali gdje možemo pronalaziti kristale. Jednostavno, naša priroda ih je prepuna, samo je potrebno imati malo znanja i osjećaja, kako bi u kamenju oko vas prepoznali to bogatstvo“, ističe Đina.

Ovogodišnji sajam kristala i minerala u Visokom ima i humanitarni karakter, te su se organizatori potrudili da pomognu dio društvene zajednice uz pomoć svog hobija.

"Organizator ove manifestacije pozvao nas je da budemo učesnici s ciljem podizanja svijesti društva o pravima osoba sa posebnim potrebama. Ovo je jedna lijepa priča o inkluziji našeg centra. Tako da smo dobili jednu pozitivnu priču, gdje su učesnici dali svoj doprinos, te mi danas prodajemo određene predmete kako bismo prikupili novac za kupovinu didaktičkog materijala, za potrebe korisnika Dnevnog centra“, istakla je Šemsa Gačić, direktorica Dnevnog centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama u Visokom.

Ovaj sajam traje do kraja vikenda, tačnije do 16 u sati u nedjelju, do kada imate priliku da se upoznate sa divnom prirodom koja nas okružuje, a koju ne možemo prepoznati tako lako.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije