Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

19
L. Memčić
Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Damir Mšić, Marin Vukoja, Mahir Mešalić

Dva člana Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH su smijenjena na sjednici održanoj u ponedjeljak, 22. aprila, a Damir Mašić (SDP) zamijenjen je stranačkim kolegom Senadom Subašićem.

Damir Mašić je više puta isticao da neće podržati imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, a njegovom zamjenom u Komisiji, otvoren je put za imenovanje Vukoje koji se dovodio u vezu s HDZ-om.  

Mašić je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kazao da je njegov stav po ovom pitanju ostao isti.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Moj lični stav u vezi procedure i izbora sudije Ustavnog suda BiH je ostao isti i dok sam bio član Komisije za izbor i imenovanje i neće se mijenjati bez obzira što nisam više član iste.

Zbog tog svog principijelnog stava sam i izašao iz komisije. Zlonamjerne laži i insinuacije koje pojedinci pokušavaju da plasiraju i do sada je najbolje demantovalo vrijeme koje je iza nas, a tek će demantovati vrijeme koje dolazi", kazao je Mašić za naš portal.

Damir Mašić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Damir Mašić

Šta kažu iz opozicije?

Iz opozicionih stranaka upravo Mašiću prepisuju da je otvorio put za imenovanje Vukoje u Ustavni sud BiH.

Mahir Mešalić, zastupnik Demokratske fronte, kaže da je razočaran djelovanjem SDP-a.

"Razočaran sam poltronskim djelovanjem SDP-a prema HDZ-u, pogotovo jer su govorili da neće izlaziti u susret HDZ-ovim željama što se tiče Komisije za izbor i imenovanja, a jučer su brutalno pokazali da su između DF-a i HDZ-a izabrali HDZ.

Mi smo to nažalost znali, međutim, ovo je šokantno za javnost da stranka koja se deklariše kao građanska, pored kandidata iz građanske stranke, glasa za HDZ po željama Dragana Čovića da bi otvorili put gospodinu Marinu Vukoji u Ustavni sud BiH", rekao je Mešalić za portal Radiosarajevo.ba.

Dodaje da se imenovanje Vukoje može naći na dnevnom redu svake naredne sjednice Predstavničkog doma PFBiH.

"Po Ustavu FBiH trebali bi birati između više kandidata, pošto u Ustavu piše da Predstavnički dom bira sudiju Ustavnog suda BiH. Nažalost, HDZ insistira da bude samo jedan kandidat, i to Vukoja. SDP je otvorio put tome da bude jedan kandidat", rekao je Mešalić.

Mahir Mešalić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Mahir Mešalić

Navodi da je Damir Mašić jučer glasao za smjenu Dajane Čolić (DF) i za imenovanje Petra Galića iz HDZ-a, "a izuzeo se iz komisije samo da prikrije trag svom učestvovanju u kasnijem imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud".

"On je govorio da neće glasati za Vukoju zajedno sa Anerom Žuljevićem (SDP), a obojica su glasali za smjenu Dajane Ćolić i postavljanje Petra Galića. Pogotovo je osjetljivo što se ovo dešava u trenutku kad traju napadi na Ustavni sud od strane Milorada Dodika i Dragana Čovića koji žele da ovladaju Sudom i istjeraju strane sudije. U jednom najosjetljivijem trenutku po državu oni guraju antidržavni element", kazao je Mešalić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) navode da je "vladajuća koalicija nesrazmjernu zastupljenost stranaka uspostavljenu na početku mandata posljednjom odlukom dodatno produbila, a sve kako bi se omogućio izbor HDZ-ovog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH i kako bi se toj stranci omogućila kontrola nad svim budućim imenovanjima u nadležnosti Parlamenta FBiH".

Više o tome šta su rekli iz SDA čitajte na linku OVDJE

O Ustavnom sudu BiH

Kriza u Ustavnom sudu BiH traje već nekoliko mjeseci zbog neimenovanja sudija. Nakon penzionisanja (u augustu 2022.) sudije izabranog od strane Predstavničkog doma FBiH, odnosno penzionisanja (u novembru 2022. godine) i ostavke (od januara 2024. godine) dvoje sudija koje je odabrala Narodna skupština RS, i zbog neuspjeha Predstavničkog doma FBiH i Narodne skupštine RS da popune ova upražnjena mjesta, Ustavni sud trenutno ima samo šest sudija: troje domaćih koje imenuje FBiH i troje međunarodnih koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava.

Troje domaćih sudija će otići u penziju u novembru 2024., decembru 2025. i oktobru 2026. nakon što navrše 70 godina. 

Sjednica Ustavnog suda BiH, arhiv
Foto: Ustavni sud BiH: Sjednica Ustavnog suda BiH, arhiv

Ko je Marin Vukoja?

Marin Vukoja je aktuelni sekretar Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Rođen je 1973. godine u Širokom Brijegu. Završio je Pravni fakultet u Mostaru. Ima položen pravosudni, advokatski, kao i stručni upravni ispit.

On nema prethodnog pravosudnog iskustva, ali je završio kao prvi na rang-listi radne grupe koja je ocjenjivala kandidate za novog sudiju Ustavnog suda BiH. Iza njega su ostali kandidati koji su aktivni suci, registrari i kadrovi sa dugogodišnjim pravosudnim iskustvom.

Vukoji se zamjera politička pozadina s obzirom da je u prošlosti bio na HDZ-ovoj izbornoj listi.

 

Marin Vukoja
Foto: Parlament BiH: Marin Vukoja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije