Sarajevo / Otvoren projekat 'Grbavica - 30 godina nakon': Obilježit će se značajni datumi

04. 05. 2022. u 18:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Promocija projekta "Grbavica - 30 godina nakon" otvorena je danas u 17 sati u Plavom salonu stadiona Grbavica.

Projekat "Grbavica – 30 godina nakon", kojeg realizuje Fondacija "Sarajevo Navigator" u saradnji sa FK "Željezničar", a uz podršku Visit Sarajevo - Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ministarstava kulture i sporta i boračkih pitanja Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te Udruženja navijača FK "Željezničar", ima za cilj obilježiti značajne datume za historiju Kantona i Grada Sarajeva, Općine Novo Sarajevo, naselja Grbavica i fudbalskog kluba "Željezničar".

Kroz projekat će biti obilježen 4. maj 1992. godine, kada je prije 30 godina, u prvim danima agresije na Bosnu i Hercegovinu, zapaljen stadio Grbavica, što je bio jedan od najpotresnijih momenata tokom skoro četverogodišnje opsade Sarajeva, koji je zorno prikazao svu apsurdnost rata, kao i razarajuće efekte, koje je agresija imala na civilnu infrastrukturu Sarajeva.

Otvoren projekat  - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Otvoren projekat

Također, kroz projekat će biti obilježeni i Dan Kantona Sarajevo, kao i Dan općine Novo Sarajevo.

Realizacijom projekta obilježava se i značajan jubilej – 100 godina postojanja Fudbalskog kluba (FK) "Željezničar".

Kroz ovaj projekat nastoji se njegovati kultura sjećanja, kao i potcrtati značaj koji je kulturni otpor građana Sarajeva imao u kontekstu borbe protiv agresije i opsade Sarajeva.

Iako obilježava godišnjicu jednog tragičnog događaja, trajno ucrtanog u memoriju građana Sarajeva, ovaj projekat, zapravo, priča pozitivnu priču o obnovi, rekonstrukciji i životu koji se nastavlja i nakon ratnog ludila.

U sklopu projekta "Grbavica – 30 godina nakon" produciran je remix kultne pjesme Grbavica. Remix je kreirao Adis Kutkut – Billain, jedan od najznačajnijeg producenta elektronske muzike na ovim prostorima, dobitnik nagrade Ambasador za najboljeg izvođača elektronske muzike u regiji jugoistočne Evrope za 2021. godinu.

Također, snimljen je i video spot "Grbavica – 30 godina nakon", kojeg je režirao Alen Alilović, diplomirani režiser, autor brojnih značajnih filmskih i video ostvarenja i veliki navijač FK "Željezničar".

Remix pjesme "Grbavica" će se nakon promocije moći besplatno preuzeti sa web stranice www.grbavica.ba, na kojoj će se moći pogledati i video spot "Grbavica – 30 godina nakon", a od 8. maja i istoimena izložba.

Upravo za nedjelju, 8. maj zakazano je i otvorenje izložba fotografija "Grbavica – 30 godina nakon", koja će biti postavljena u FAN Shopu FK "Željezničar".

Sva izložena djela moći će se kupiti, a dio sredstava od prodaje bit će usmjeren u humanitarni "Plavi fond", čiji je moto "Od Željinih navijača, srcem za zajednicu".

Kulminacija projekta "Grbavica – 30 godina nakon" bit će koncert grupe "Čizma i Proleteri sa gostima", koji je zakazan za petak, 13. maj na platou iza istočne tribine stadiona Grbavica, onom na kojem je postavljena čuvena "Željina" lokomotiva.

Otvoren projekat  - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Otvoren projekat

Podsjećanja radi, Mustafa Čizmić – Čizma jedan je od autora sada već kultne pjesme "Grbavica", koja je među najljepšim muzičkim numerama snimljenim tokom agresije na BiH i jedna od rijetkih pjesama iz ratnog perioda koje su aktuelne i dan-danas, jer je upravo ta pjesma danas nezvanična himna FK "Željezničar" i njegovih brojnih navijača.

Mustafa Čizmić - Čizma odrastao je na Grbavici, te je jedan od osnivača kultne grupe "Bolero", koja je ponikla u nekadašnjem Domu "Vaso Pelagić", a danas Centru za djecu i mlade na Grbavici. Ne treba ni napominjati kako je Čizmić od malih nogu ljubitelj plave boje i navijač FK "Željezničar".

Čizmić je 100% ratni vojni invalid, ranjen na položaju nasuprot Grbavice, kod Hotela "Bristol", kao pripadnik Specijalnog odreda policije, popularnih „Vikićevaca“ i nosilac je Zlatne policijske značke.

U znak zahvalnosti za njegov doprinos Grbavici, Upravni odbor FK "Željezničar" je još u februaru podnio inicijativu prema Općini Novo Sarajevo da se Mustafi Čizmiću, autoru pjesme "Grbavica", čovjeku koji je stao na branik svoga grada kad se to moralo i to skoro platio životom, dodijeli javno priznanje Općine Novo Sarajevo za 2022. godinu.

Ulaz na koncert, koji će biti održan u petak, 13. maja koštat će 15 KM, a sav prihod ostvaren realizacijom tog događaja bit će usmjeren u svrhu konsolidacije poslovanja FK "Željezničar".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)