Otkrivanje spomen ploče četničkom vođi Draži Mihailoviću osuđuju i u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Otkrivanje spomen ploče četničkom vođi Draži Mihailoviću osuđuju i u Hrvatskoj
Wikipedia / Kragujevac: Otkrivana spomen ploča četničkom vođi Draži Mihailoviću

Jedna od ulica u Kragujevcu, tokom prošle sedmice, dobila je i zvanično naziv Đeneral Draža Mihailović, saopštio je Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS). Ta stranka, kako ističe, tražit će da i ostali gradovi slijede primjer Kragujevca.

Ubrzo su stigle reakcije iz Bosne i Hercegovine, a oglasili su se i Hrvatske.

Nova sramota u Srbiji: Kragujevac nazvao ulicu po Draži Mihailoviću

Jedna od ulica u Kragujevcu dobila je i zvanično naziv Đeneral Draža Mihailović, saopštio je Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS). Ta stranka, kako ističe, tražiće da i ostali gradovi slijede primjer Kragujevca. "Kragujevačka Skupština je prihvatila inicijativu POKS i time je poslije sudske rehabilitacije i moralnu rehabilitovala jednu od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije.

Ministar vanjskih i europskih poslova dr. Gordan Grlić Radman ponovio je danas osudu Hrvatske zbog otkrivanja spomen ploče ratnom zločincu i četničkom vođi Draži Mihailoviću u Kragujevcu u Srbiji.

Slično kao što je prije neki dan napisao na svom službenom Twitter profilu, Grlić Radman je ponovio kako je u Srbiji na djelu skandalozna revizija historije koja ne doprinosi stabilizaciji dobrosusjedskih odnosa.

"Srbija se mora suočiti s vlastitom prošlošću i okrenuti prema reformskom procesu, izgradnji demokratskog društva, vladavine prava, medijskih sloboda i prava nacionalnih manjina, na što ih upozoravaju čelnici EU", kazao je hrvatski ministar najoštrije osuđujući otkrivanje spomen ploče osuđenom ratnom zločincu.

Podsjetimo, Draža Mihailović je nedavno dobio i spomenik u Bileći (BiH), a pod simbolima četništva i Draže ubijani su i Bošnjaci i Hrvati i Srbi u dva navrata širom Bosne i Hercegovine, tako da kada govorimo o Mihailoviću treba naglasiti da ne govorimo samo o Drugom svjetskom ratu, nego i posljednjem ratu protiv Bosne i Hercegovine, u kojem je on uzdignut u mitskog junaka za slobodu Srba.

Mihailović nije bio nikakav junak, njegove žrtve u Drugom svjetskom ratu bile i osobe srpske nacionalnosti.

Četnički vođa Dragoljub Draža Mihailović je strijeljan 17. juna 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije