Crna Gora: Oštre osude zbog parastosa zločincu Draži Mihailoviću

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Oštre osude zbog parastosa zločincu Draži Mihailoviću
Dan nakon održavanja parastosa zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću u crkvi Sv. Nikole na Žlijebima kod Herceg Novog naišao je na oštre osude javnosti u Crnoj Gori i mnogim udruženjima. 

Reagirali su iz hercegnovskog DPS-a, navodeći da je ponižavajuće da se u periodu 13. julskog ustanka održava parastos četničkom vođi. 

Događaj je ovih dana naišao na oštre osude u Crnoj Gori, Ministarstvo kulture ovaj događaj je okarakteriziralo kao nedopustiv čin i provokaciju.

Parastos zločincu Draži Mihailoviću služi se još od 2005. godine ali samo za uži broj istomišljenika, pa do javnosti nisu stizala ova kontraverzna priča, a organizaciju potpisuje udruženje "srpski soko".

draza_crna.jpg - undefined

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je da je slavljenje zločinca Mihailovića i pokreta koji je predvodio, direktno je usmjereno protiv Crne Gore, a iza toga toga stoji namjera da se naruši kult antifašizma u Crnoj Gori, te da se otvaranjem podjela na kraju utječe na društveni sklad i građanski karakter ove države.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je da je parastos Draži bruka i blam Mitropolije, te da država mora naći način da odgovori na ovakve postupke.

Uprkos najavljenim protestima, parastos je održan mirno, bez najavljenih protesta antifašističkih udruženja, a policija je preventivno osiguravala skup.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije