Otkrivamo ko je neslavni rekorder iz Sarajeva: Vozač na ime neplaćenih kazni duguje skoro 270.000 KM

12
A. Kapo
Otkrivamo ko je neslavni rekorder iz Sarajeva: Vozač na ime neplaćenih kazni duguje skoro 270.000 KM
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski policajci / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini izgleda da zaista sve može proći pa i da svakodnevno činite saobraćajne prekršaje, a da za to ne odgovarate, makar u onoj mjeri koliko nekog i sljeduje po zakonu.

Dosadašnja praksa i kaznena politika nadležnih institucija pokazala se, najblaže rečeno, neefikasna u borbi protiv višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja.

Da stvar bude gora, neki nesavjesni vozači postaju zvijezde TikToka, dok su o nekim čak snimljeni ozbiljniji TV prilozi. 

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Portal Radiosarajevo.ba istražio je ovaj negativni fenomen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Podatke koje smo dobili, ako već nisu zabrinuli one koje plaćamo mi - poreski obveznici, onda bi ih trebali barem natjerati na razmišljanje, jer ukratko - sistemski se ništa ne rješava!

Oduzeli 51 vozilo

Da je tako, pokazuju i poražavajući podaci do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba. Samo u prvih devet mjeseci tekuće godine pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) od višestrukih povratnika u vršenju saobraćajnih prekršaja oduzeli su čak 51 vozilo!

Radi se o 50 putničkih vozila te jednom motociklu, a u ovim akcijama oduzimanja vozila tretirano je 50 prekršilaca.

Radiosarajevo.ba u policijskom presretaču: "Lovili" smo nesavjesne vozače

Radiosarajevo.ba u policijskom presretaču: "Lovili" smo nesavjesne vozače

Zašto navodimo da sadašnji (ne)sistem ne funkcioniše? U Registru ukupni dug kod nesavjesnih vozača iznosi 1.077.406,71 KM na dan oduzimanja ovih vozila! Da, dobro ste pročitali, više od milion maraka za devet mjeseci...

Prostom matematičkom računicom - u prosjeku njihov dug iznosi oko 21.000 KM po osobi. No, jedna osoba iz općine Stari Grad, kojoj je Jedinica za saobraćaj MUP-a KS oduzela vozilo, na ime neplaćenih kazni državi duguje skoro 270.000 KM. Da budemo precizni - 269.023,60 KM na dan oduzumanja vozila! Prema našim saznanjima, riječ je o Faruku Jazvinu.

Sarajevski policajci kontrolirali vozila

Portal Radiosarajevo.ba dobio je od MUP-a KS još nekoliko interesantnih podataka. Tako, recimo, ako govorimo o markama oduzetih vozila, najviše je oduzeto Volkswagena - 18. 

Potom slijedi Opel - pet, BMW - četiri, po tri Forda, Audija, Peugeota, Renaulta i Seata, po dva Nissana i Fiata te po jedan Mercedes, Volvo, Citroen i Smart te motocikl - Yamaha.

Sarajevski policajci / Ilustracija

Kada se radi o organizacijskim jedinicama MUP-a KS, najviše vozila oduzeli su pripadnici Policijske uprave (PU) Hadžići - Trnovo (11) te Policijske uprave Novi Grad (10).

Jedinica za saobraćaj MUP-a KS oduzela je dva manje (osam). Zatim slijede PU Ilidža (pet), PU Stari grad i PU Centar (po četiri), PU Vogošća (dva), PU Novo Sarajevo i PU Ilijaš (po jedno).

Starosna struktura

Kada govorimo o starosnoj strukturi nesavjesnih vozača, nema pravila.

"Ne preovladavaju mlađi vozači, zastupljene su jednako sve dobne strukture, od mladih do osoba starije životne dobi", navode iz MUP-a KS za portal Radiosarajevo.ba.

Interesantan je i podatak da se u čak 48 slučajeva radi o nesavjesnim vozačima - muškarcima, a u tek u dva navrata zabilježene su nesavjesne vozačice, kada govorimo o višestrukim povratnicima. 

Policija / Ilustracija

Osim cifre neplaćenih kazni, dodatno zabrinjava i broj napravljenih prekršaja. Ovih 50 vozača napravilo je čak 951 prekršaj!

Rekorder, ako gledamo broj napravljenih prekršaja, dolazi iz Vogošće. Počinio je 134 prekršaja.

"Generalno, najzastupljeniji prekršaji su prekoračenje brzine i vožnja neregistrovanog vozila", zaključili su iz MUP-a KS za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije