Radiosarajevo.ba u smjeni s policajcima na biciklima: Kazne pljuštale kao na traci

7
A. Kapo
Radiosarajevo.ba u smjeni s policajcima na biciklima: Kazne pljuštale kao na traci
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Policajci na biciklima

Policajcima u patrolnim vozilima u uskim ulicama, gdje često vladaju i velike gužve, gotovo su 'svezane' ruke pa tada na scenu stupaju - policajci na biciklima.

Gotovo svaki veći grad ima policajce na biciklima, a u Europi i svijetu su neizostavni kotačić policijskih agencija. Njihova brzina i mogućnost da zalaze i u najmanje prolaze između zgrada, velika je prednost, a nerijetko i jedina mogućnost za pravovremenu intervenciju.

S policajcima na biciklima Policijske uprave Ilidža boravila je i ekipa portala Radiosarajevo.ba te smo se uvjerili da zaista imaju pune ruke posla, ali i da moraju biti u odličnoj fizičkoj spremi.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Kazne za nepropisno parkiranje

"Znamo smjenu završiti i s pređenih 35 kilometara. Najčešće smo na području oko Vrela Bosne, Stojčevca, parkova i drugih zelenih površina na kojima je zabranjeno saobraćanje vozila", pričaju nam naši domaćini.

Ako smatrate da policajci na biciklima nemaju ovlasti kao 'obični' policajci, grdno se varate. Jedan od naših domaćina je čak u tri navrata nagrađivan za dobro obavljene zadatke, a nedavno je učestvovao i u hvatanju pljačkaša benzinske pumpe.

Ipak, i sami priznaju, primarni zadatak im je sankcionisanje nepropisno parkiranih vozila.

Policajci na biciklima

Samo u jednoj ulici u blizini jednog tržnog centra za svega nekoliko minuta napisali su četiri kazne za nepropisno parkiranje.

Dok naši domaćini pišu naloge, jedan vozač se odvažio te je s vozilom ušao u jednosmjernu ulicu. Naravno, i on je dobio kaznu.

Prosto je nevjerovatno da su neki vozači, iako su vidjeli policajce kako pišu kazne, također pokušali stati gdje im nije dozvoljeno.

Policajci nam pričaju da nema nedodirljivih i da sve redom pišu, ali imaju situacija gdje građani misle drugačije.

Policajci na biciklima

"Evo, vidjeli ste, mi smo sada svako vozilo sankcionisali i idemo dalje. Za deset minuta moguće je da će doći druga vozila, a onda kada izađu kažnjeni vozači misle da ove druge nismo pisali", pojašnjavaju naši domaćini.

Oni nam pričaju da su na ulice izašli još u maju, a zadržat će se sve do kraja septembra. Iz prve ruke, iako smo boravili svega nekoliko sati, uvjerili smo se da su im sunce i visoke temperature najveći 'neprijatelj'.

"Pobjegnemo malo u hlad, a tu je i čuturica s vodom. Obojica smo sportisti pa nam je malo lakše", kažu uglas policajci.

Nova bicikla

S biciklima su, kažu, zadovoljni, jer su im nedavno nova donirana od općine Ilidža. Problem je što imaju samo dva takva bicikla, ali ne žale se...

Ilidža je, baš kao i Stari Grad, karakterističan teren, pa bi nadležni trebali obratiti pažnju na sve benefite policajaca na biciklima te eventualno povećati broj bicikala, ali i ljudi. Ulaganje bi se zasigurno višestruko isplatilo.

Policajci na biciklima

Naši domaćini nam pričaju da u sezoni znaju napisati i po 300 kazni. Djeluju i preventivno, obilaze prodavnice, ugostiteljske objekte, banke, škole, vrtiće...

"Građani nam govore kako nas je lijepo vidjeti na ulicama. Djeca nas posebno vole, često traže i da se slikaju s nama", govore nam na kraju naši domaćini.

Za njih nema predaha. Ostavljamo ih u trenutku dok ih šef smjene obavještava da je jedno vozilo zaustavilo saobraćaj... Sretno, momci!

Oblače šorc i kačket

Bicikla se, osim po oznakama policije, skoro ne razlikuju od 'običnih' bicikala.

S druge strane, policajci zbog načina obavljanja svog posla oblače šorc, umjesto pantalona, te kačket, umjesto policijske šapke.

Na zadnjem dijelu bicikla nalazi se torbica sa oznakom - policija, u kojoj policajci drže druge predmete neophodne za obavljanje posla. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije