Osnaživanje žena u STEM: Stipendiranje British Councila otvara vrata za obrazovanje svjetske klase

0
Radiosarajevo.ba
Osnaživanje žena u STEM: Stipendiranje British Councila otvara vrata za obrazovanje svjetske klase
Foto: British Council u BiH / Program stipendiranja British Council-a otvara vrata za obrazovanje svjetske klase

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, British Council u Bosni i Hercegovini najavio je četvrtu godinu zaredom dodelu stipendija u okviru programa Žene u STEM-u, kojim se stipendiraju talentovane naučnice, omogućavajući im da steknu postdiplomske kvalifikacije na svjetskom nivou u Velikoj Britaniji. Ovaj program osnažuje naučnice u Bosni i Hercegovini da postignu uspjeh u karijeri u svojoj zemlji i međunarodnoj naučnoj zajednici.

Ove godine British Council obezbjeđuje 900.000 britanskih funti za 25 stipendija za stipendistkinje iz Turske, Zapadnog Balkana, Centralne Azije i Južnog Kavkaza. Program omogućava pristup raznovrsnom izboru od 67 magistarskih programa na pet prestižnih britanskih univerziteta – Univerzitetu Bradford, Univerzitetu Cranfield, Univerzitetu u Glazgovu, Univerzitetu St Andrews i Univerzitetu Stirling. Nakon završetka svojih programa i kurseva, naučnice se vraćaju u svoje zemlje kako bi doprinijele STEM sektoru, kao i podijelile vrijedne veze i iskustva iz Velike Britanije.

Osmišljen kao prilika za one naučnice koje nisu imale priliku da studiraju u inostranstvu, program daje prednost kandidatkinjama koje si ne bi mogle priuštiti školovanje u inostranstvu bez ove stipendije. Naglašavajući jednakost, raznolikost i inkluziju, program pozdravlja prijave naučnica svih dobnih grupa. Osim toga, kandidatkinje treba da ispune uslove za upis na određeni univerzitetski kurs, uključujući završen odgovarajući dodiplomski studij.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Žene u STEM program za akademsku 2024-25. godinu imat će sveobuhvatne beneficije, koje pokrivaju punu školarinu, mjesečnu stipendiju za život, povratne letove u UK, naknade za vize i zdravstveno osiguranje, kao i naknadu za IELTS test, ako je potrebno. Dodatna podrška uključuje pokrivanje troškova vezanih za učenje, kao što su neophodna putovanja na kurs i dodatni materijali.

Program stipendiranja British Council-a otvara vrata za obrazovanje svjetske klase
Foto: British Council u BiH: Program stipendiranja British Council-a otvara vrata za obrazovanje svjetske klase

Prijave se mogu izvršiti direktno preko univerziteta koji nudi željene kurseve. Zainteresovane kandidatkinje mogu posjetiti web stranicu British Councila u Bosni i Hercegovini kako bi pristupile kompletnoj listi dostupnih master programa. Rok za prijavu je 30. april 2024. godine.

Program Žene u STEM-u naglašava posvećenost British Council-a osnaživanju žena naučnica u nauci i tehnologiji, doprinoseći inkluzivnijoj i raznovrsnijoj globalnoj STEM zajednici. Tokom protekle tri godine, program je dodijelio stipendije za preko 300 žena širom svijeta, što predstavlja investiciju veću od 13 miliona funti.

O British Council-u:

British Council je međunarodna organizacija Ujedinjenog Kraljevstva za kulturne odnose i mogućnosti obrazovanja. Podržavamo mir i napredak stvarajući veze, razumijevanje i povjerenje između ljudi u UK i drugih širom svijeta. To radimo kroz naš rad u oblastima umetnosti i kulture, obrazovanja i engleskog jezika. Radimo sa ljudima u preko 200 zemalja i teritorija, a prisutni smo sa više od 100 predstavništava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije