British Council: Program EU za mlade profesionalce Zapadnog Balkana

British Council: Program EU za mlade profesionalce Zapadnog Balkana
Evropska komisija i British Council objavljuju poziv za podnošenje prijava za “Program EU za mlade profesionalce Zapadnog Balkana – 2. krug”.

Program je namijenjen državnim službenicima na početku karijere (s dvije do pet godina staža u javnoj upravi) u šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo* i Srbija) a sprovodi se kroz dva programa obuke u akademskim institucijama EU, te kroz komponentu regionalne razmjene. Program vodi Evropska komisija, a implementira British Council.

Prijave su otvorene do 10. oktobra 2017. godine u 18:00 sati. Uspješnim kandidatima nudi se mogućnost pohađanja dva intenzivna petnaestodnevna programa obuke iz oblasti javnih politika i upravljanja. Prva obuka održava se na Sciences Po u Parizu (Francuska) u decembru 2017. godine, a druga u College of Europe u Brižu (Belgija) početkom 2018. godine.

Ciljevi programa su izgradnja profesionalnih kapaciteta i priprema naredne generacije rukovodećeg kadra javne uprave i kreatora javnih politika kako bi u budućnosti vodili procese pristupanja EU i promjena u svojim društvima, naročito u smislu ispunjavanja obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, te pregovaračkog procesa.

Radni jezik programa isključivo je engleski i predviđa učešće maksimalno 30 učesnika u segmentima obuke i razmjene (za svaku zemlju regije raspoloživo je do pet mjesta, a stvarni broj stipendija zavisi od broja podobnih kandidata).

Sve dodatne informacije, uključujući precizne kriterijume za prijavu i odabir kandidata, mogu se pronaći na stranici projekta: www.eu4wb6.com.

*Naziv ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je s UNSCR 1244/1999 i s Mišljenjem ICJ o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije