Općina Kostajnica: Savršen primjer suživota i međuetničkog uvažavanja

Anadolija
Općina Kostajnica: Savršen primjer suživota i međuetničkog uvažavanja
Općina Kostajnica je savršen primjer suživota i međuetničkog uvažavanja, što su potvrdili načelnik općine Drago Bundalo i kostajnički imam Haris efendija Ahmić.

Predstavnici općinske vlasti obavezno koriste priliku da predstavnicima Islamske zajednice čestitaju vjerske praznike  i potvrde opredijeljenost da u ovoj maloj pograničnoj opštini svi žive zajedno u miru, slozi i toleranciji.

Drago Bundalo načelnik općine Kostajnica kaže da svake godine za vrijeme bajramskih praznika posjeti imama Ahmića i predstavnike Islamske zajednice Kostajnica, te da općinska uprava ima izuzetno dobru saradnju sa predstavnicima svih konfesija.

Kostajnica_ISlamska_Zajednica_Bajram_AA3.jpg - undefined

"Sarađujemo dobro kao ljudi, a i kao čelni ljudi opštine i vjerske zajednice. U Kostajnici narod ne gleda ko je ko, nego gledamo da što bolje i ljepše živimo i svi zajednički učestvujemo u tim naporima. Ovakvi primjeri dobre saradnje vode ka razvitku lokalne zajednice, a nastojimo razviti sa svima uspješnu saradnju, jer nam je cilj privući što više stranih investitora, kako bismo omogućili svim građanima  bolji i kvalitetniji život, prije svega omladini“, rekao je Bundalo za AA, dodajući da je on načelnik svih građana opštine Kostajnica.

Zajedničke proslave i iftari

On je istakao da općina pomaže Islamskoj zajednici sa novčanim sredstvima i da učestvuje koliko god može u obilježavanju svih muslimanskih praznika.

Bundalove navode je potvrdio i  glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kostajnica Haris efendija Ahmić, ističući da lokalna vlast rado dijeli bajramske trenutke radosti sa pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

"Imamo izuzetno korektnu saradnju, realizujemo većinu naših projekata, počev od mjeseca ramazana, a već nekoliko godina unazad opština bude sponzor zajedničkog džematskog iftara gdje budu prisutni načelnik opštine i rukovodstvo. Nastojimo da sve naše praznike dostojno obilježimo, a opština nam svesrdno finansijski u tome pomaže“, rekao je za AA imam Ahmić.

Kostajnica_ISlamska_Zajednica_Bajram_AA4.jpg - undefined

On je naglasio da se ovim šalje jedna izuzetno pozitivna poruka i da na ovaj način žele  da pokažu da su svi ravnopravni građani, da svi imaju jednaka prava, da slobodno ispoljavaju svoja nacionalna i vjerska osjećanja, da žive u miru, toleranciji i uvažavaju maksimalno jedni druge.

Opština Kostajnica jeste zaista živi primjer međunacionalne i međuetničke saradnje. Nastojimo da živimo zajedno život. To se najbolje vidi na sahranama i dženazama, jer kada umre Bošnjak na ispraćaj dođu komšije pravoslavci, katolici i obrnuto. Eto i to je jedan od primjera da sarađujemo i zajedno gradimo našu lokalnu zajednicu“, rekao je efendija Ahmić.

Uskoro novi sadržaji u džamiji Azizija

Džamija Azizija je izgrađena je 1862. godine, voljom tadašnjeg osmanskog sultana Abdul-Aziza za potrebe muslimana koji su iseljeni na područje Kostajnice iz tadašnje Kneževine Srbije. Jedna je od pet Azizija u Bosni i Hercegovini, a na 130 godina njenog postojanja, odnosno 1992. godine potpuno je spaljena i uništena.

Islamska zajednica Kostajnica je uz pomoć Islamske zajednice u BiH i svih građana i džematlija uspjela obnoviti džamiju. Obnova je započeta 2003. godine, a pet godina kasnije je 12. jula na isti dan kada je srušena ponovo otvorena.

Kostajnica_ISlamska_Zajednica_Bajram_AA6.jpg - undefined

Džamija je uglavnom zadržala isti izgled kao ona prijeratna, a u njenu ponovnu izgradnju je uloženo oko milion maraka. Zbog niske natalitetne stope i velikog odliva stanovništva džamija je slabo posjećena.

Iz Islamske zajednice najavljuju otvaranje novih sadržaja u prostoru harema, te otvaranje Centra kako bi od najmlađih, do najstarijih svi imali svoj kutak u krugu prelijepe džamije Azizija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije