Muftija banjalučki: Arnaudiji se neće diviti samo muslimani

Anadolija
Muftija banjalučki: Arnaudiji se neće diviti samo muslimani
Dvadest i četiri godine nakon rušenja gradi se banjalučka džamija Arnaudija, jedina neobnovljena od 15 tokom rata porušenih na tom prostoru.

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić rekao je za Fenu da radovi dobro napreduju, završeni su temelji i rad na statici džamije, koja je bila uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

"Uskoro će se pojaviti zidovi, konture džamije, kao i njenih objekata, a ukupan izgled tog kompleksa bit će identičan starom", istakao je ef. Kozlić.

Zbog zahtjevog projekta, budući da je riječ o potkupolnoj džamiji, s turbetom i vitkom kamenom munarom, obnova će trajati oko tri godine, a banjalučki muftija izražava zadovoljstvo da se počelo s radovima.

Ukazuje i na širi značaj obnove vjerskih objekata svih konfesija.

"Prema učenjima svih svetih knjiga, a to se posebno ističe u muslimskoj knjizi, Kur’anu, sinagoge, manastiri, crkve i džamije su zapreka kvarenju zemlje. Njihovo građenje, čuvanje i zaštita, jer se u njima spominje božije ime, podsjeća na tu osnovnu ljudsku obavezu. To je i jedna sigurnost da svijet neće nestati, propasti", ističe banjalučki muftija.Obaveza vjernika, ali i svih drugih građana je, kaže, da se obnove i sačuvaju te "božije kuće".

"To se posebno odnosi na one koje imaju poseban značaj za određenu religijsku tradiciju i za vjernike, kao što je banjalučka Ferhadija ili Arnaudija, pravoslavni hram u Mostaru ili neki drugi objekti, prema kojima vjernici imaju poseban senzibilitet", glasio je ef. Kozlić.

Stoga je i sama obnova banjalučke Arnaudije velika poruka.

"Vidimo šta se dogodilo nakon što je obnovljena Ferhadija. To nije samo objekat, da se u njemu molitva moli i nije samo značajan za mene kao muslimana, već za sve druge, za katolike, pravoslavce, za ateiste, jer se oni njoj dive", ukazao je banjalučki muftija za Fenu.

Iz tog razloga, kaže, raduje se što će Banja Luka dobiti još jedan reprezentativan objekat, jer to Arnaudija jeste.

Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka - defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdarija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije.

Arnaudija je bila 16 godina "mlađa" od banjalučke Ferhadije, koja je svečano otvorena u maju prošle godine, nakon obnove koja je trajala nekoliko godina.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, koji su zvanično počeli 22. aprila ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije