Okrugli sto "ZAVNOBIH i politika odbrane BiH u odnosu na Dejtonski sporazum"

3
AA
Okrugli sto "ZAVNOBIH i politika odbrane BiH u odnosu na Dejtonski sporazum"
Foto: Odbrana BiH / Okrugli sto

Učesnici okruglog stola na temu "ZAVNOBIH i politika odbrane Bosne i Hercegovine u odnosu na rezultate Dejtonskog mirovnog sporazuma" zaključili su da su dva, u naslovu spomenuta politička procesa, oblikovali političku stvarnost BiH i da se nikako ne mogu posmatrati kao dokumenti na kojima počivaju tvrdnje da je BiH kao država nastala jednim ili drugim, već da su oba procesa potvrdila kontinuitet viševjekovne bosanske države.

Okruglim stolom zaokružena je manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine IGMAN 2020".

"Po mnogo čemu je ovogodišnja manifestacija bila drugačija nego dosadašnjih devetnaest. Tu prije svega mislimo na pandemiju i sve ono što je ona donijela sa sobom. Upravo je pandemija prouzrokovala restriktivne mjere koje se tiču okupljanja građana, broj osoba ne jednom lokalitetu i slično. Zatim ono što posebno boli, i što je markiralo ovogodišnje izdanje manifestacije je gubitak dva izuzetno bitna člana Organizacionog odbora. Prvi je Timur Numić rahmetli, počasni član, a drugi predsjednik Organizacionog odbora, rahmetli Salko Bukvarević", saopštili su organizatori.

Spomenutim Okruglim stolom, kao svojevrsnim dokumentarno-naučnim simpozijem, svake godine se stavi kruna na sve aktivnosti manifestacije sprovođene tokom cijele godine. Ovogodišnji nosilac aktivnosti bila je Fondacija “Alija Izetbegović”, a događaj se desio juče u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači.

Izlagači su bili eminentni profesori akademske zajednice u zemlji, ali i direktni akteri procesa koji su učestvovali u pregovorima u Dejtonu: Hajrudin Grabovica, podpredsjednik OO manifestacije "Odbrana BiH IGMAN 2020", Muhamed Mulahmetović, generalni sekretar Fondacije “Alija Izetbegović", Amir Duranović, akademik Mirko Pejanović, Edhem Bičakčić, Rasim Muratović, Fiktet Muslimović, Ivo Komšić, Kasim Trnka, Selmo Cikotić, Sifet Podžić, Muhamed Šaćirbegović i Irfan Gazdić, Pododbor za marketing i informisanje manifestacije.

Materijal akumuliran diskusijama izlagača bit će odštampan u formu Zbornika, kojim će izgovoreno na sesijama okruglog stola ostati ovjekovječeno kao svojevrsno dokumentarno-naučno štivo, koje će opet, poslužiti kao udžbenik budućim naraštajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije