Ogromna podrška naroda Kuvajta djeci oboljeloj od raka u BiH

0
Fena
Ogromna podrška naroda Kuvajta djeci oboljeloj od raka u BiH
FOTO: Facebook / Ilustracija

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" ističe ogromnu podršku naroda Kuvajta djeci oboljeloj od raka u Bosni i Hercegovini, putem Fonda za nabavku lijekova, pomagala i medicinske opreme.

"Fond za nabavku lijekova, pomagala i medicinske opreme funkcioniše zahvaljujući dobrim ljudima, donatorima koji obezbjeđuju sredstva. Posebno ističemo prijateljsku Državu Kuvajt i njen narod koji već treću godinu, putem Asocijacije za civilizacijski dijalog Tawasul, vakuf rahmetli Mohameda Abdulwahida Alayouba, Zakat House i Vakufsku direkciju Islamske zajednice u BiH, pomažu da naš fond funkcioniše. Zahvaljujući tim humanim ljudima i organizacijama mnoga djeca oboljela od raka dobila su neophodne lijekove i pomagala, da sigurnijim korakom dođu do cilja", navodi se.

Također, iz tog fonda su nabavljene i značajne količine medicinske opreme za hematoonkološka odjeljenja u Tuzli i Sarajevu te za pedijatrijske klinike u Bihaću, Mostaru i Zenici koja je učinila okruženje u kojem se liječe ta djeca, sigurnijim i opremljenijim za one najveće borbe, borbe za život.

"Liječenje djece oboljele od raka veoma je kompleksno, zahtjevno, iscrpljujuće i teško. Život djeteta i porodice se mijenja iz korijena te donosi sa sobom mnogo izazova, novih situacija i problema koje je potrebno riješiti.Za jednog roditelja oboljelog djeteta najteži je osjećaj bespomoćnosti i nekontrole koju imaju u trenutku kad se bore sa nevidljivim neprijateljem te ne postoji čarobni štapić koji će jednim zamahom učiniti da njihovo dijete ozdravi. U svim problemima koji ih zateknu najlakši su oni za koje imaju konkretna rješenja i sredstva. Nerijetko su to one stvari koje se mogu kupiti novcem. I onda kad nemaju novca, važno je da znaju da uvijek ima neko ko će stati uz njih i obezbijediti im taj novac", ističe se u saopćenju Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka'

Kako navode, Udruženje je oformilo Fond za nabavku lijekova, pomagala i medicinske opreme, ponukano stvarnim problemima koji su rješivi.

Svrha Fonda jeste da djeci oboljeloj od raka, koja to nisu u mogućnosti, obezbijedi sve lijekove, pomagala, opremu, koji su potrebni za što uspješniji tok liječenja i kvalitetu života.

Obuhvata nabavku lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, a preporučeni su od ljekara za liječenje, zatim nabavku i ustupanje na korištenje medicinskih pomagala (invalidska kolica, štake, proteze, mobilna boca za kisik, maske, medicinske perike) te nabavku medicinske opreme za potrebe pedijatrijskih hematoonkoloških pacijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije