Oglasili se iz Bh. povorke ponosa povodom napada na Goethe institut

8
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Bh. povorke ponosa povodom napada na Goethe institut
Foto: E. L. / Radiosarajevo.ba / Ksenofobni grafiti u Sarajevu

Nepoznata osoba u noći 13. na 14. juni išarala je zgradu Goethe Instituta u Sarajevu. Na zgradi su, kako je zabilježila reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba, napisani uvredljivi i ksenofobni grafiti. 

Tim povodom su se oglasili iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, a njihovu izjavu prenosimo u cijelosti:

Sinoć smo u Goethe-Institutu otvorili Mjesec ponosa Bh. povorke ponosa veoma slikovitom izložbom pod nazivom "Čestitke, sramite se!". Ova izložba na brutalan i eksplicitan način stavlja u prostor mrzilačke, prijeteće i nasilničke poruke koje je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa primao zadnjih 5 godina, kako kroz svoje društvene mreže, tako i kroz privatne profile članova/ica povorke. 

S ove strane Drine | Mrak iz Kneževa

S ove strane Drine | Mrak iz Kneževa

Ti komentari oslikavaju homofobno, nasilničko društvo u kom LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive i s čim se suočavaju i bore. Bore se uzdignute glave, nedopuštajući takvima da ih pokolebaju i unište. Hrabro i ponosno LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive svoje autentične živote.

A onda nas jutros dočekaju ponovo nasilničke poruke i vandaliziranje objekata. Od koga - pa upravo tih istih nasilnika koji će danas pisati prijetnje na internetu, a sutra na zidovima zgrada, dok će prekosutra te namjere pokušati ostvariti kroz fizičke napade na LGBTIQ+ osobe.

Takav je bio slijed prošle godine u Banjoj Luci, a ovim putem pozivamo MUP KS da adekvatno i brzo reaguje na zaustavljanju i sprječavanju ovih grupa da nastave svoje djelovanje, dok ne bude kasno. Pozivamo i sve ostale nadležne institucije da se uključe u borbu protiv ovakvog nasilničkog ponašanja, da javno reaguju i osude, te da rade svoj posao na prevenciji nasilja. 

Sarajevo: Goethe institut išaran sramnim porukama nakon sinoćnje izložbe - policija je na terenu

Sarajevo: Goethe institut išaran sramnim porukama nakon sinoćnje izložbe - policija je na terenu

A mi poručujemo da je već krajnje vrijeme. Ne tolerišemo više niti jednu jedinu mrzilačku poruku, prijeteći komentar, niti nasilničko ponašanje. Dosta je

Ustanimo svi i sve u zaštitu LGBTIQ+ osoba, ustanimo svi i sve zajedno u zaštitu ljudskih života.

Pridružite nam se 18. juna, u 19 sati u kinu Meeting point na projekciji filma Vilinski vrt, 19. juni u 12 sati u FG Bistro i bar na promociji knjige Aleksandra Hemona, 20. juna u 17 sati u DKC Sarajevo na diskusiji i predstavljanju istraživanja, 21. juna u 18:30 sati ponovo u Goethe-Institutu na queer refleksijama na filmu. Važno je da budete podrška i kroz događaje, jer oni ne smiju biti zaustavljeni. 

I podjednako je važno da svi i sve budete sa nama 22. juna na petoj Bh. povorci ponosa", navodi se u saopćenju.

Čestitke, sramite se
Foto: Povorka ponosa: Čestitke, sramite se

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije