Sarajevo: Goethe institut išaran sramnim porukama nakon sinoćnje izložbe - policija je na terenu

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Goethe institut išaran sramnim porukama nakon sinoćnje izložbe - policija je na terenu
Foto: E. L. / Radiosarajevo.ba / Ksenofobni grafiti u Sarajevu

Nepoznata osoba u noći 13. na 14. juni išarala je zgradu Goethe Instituta u Sarajevu. Na zgradi su, kako je zabilježila reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba, napisani uvredljivi i ksenofobni grafiti. 

Sve se dogodilo nakon sinoćnje izložbe koja je, pod nazivom "Čestitke, sramite se", održana u ovom prostoru i čija je tema i bila s kakvim se sve govorom mržnje, uvredama, prijetnjama i komentarima suočavaju pripadnici LGBT zajednice.

"O slučaju je upoznat dežurni tužilac i on je okvalifikovao ovo kao krivično djelo povreda ravnopravnosti čovjeka i građana", rekla je za portal Radiosarajevo.ba Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo.

Teška saobraćajna nesreća kod Olova: Tri osobe povrijeđene

Teška saobraćajna nesreća kod Olova: Tri osobe povrijeđene

Kako smo doznali, izdat je nalog za uviđaj koji će upravo i početi.

Podsjetimo, izložba je održana u organizaciji Bh. povorke ponosa, a prikazala je stvarne uvrede, prijetnje i mrzilačke komentare u obliku ličnih poruka, postova i komentara upućenih LGBTIQ osobama. Posjetitelji su imali priliku na interaktivan način zaviriti u svijet mržnje, koji se kroz online sferu upućivao i upućuje LGBTIQ zajednici. 

Ksenofobni grafiti u Sarajevu
Foto: E. L. / Radiosarajevo.ba: Ksenofobni grafiti u Sarajevu

Inače, ovogodišnja Bh. povorka ponosa bit će održana 22. juna, a stavlja u fokus iskustva života LGBTIQ osoba, propituje prostore i odnose u kojima se nasilje nad njima događa, koje posljedice ostavlja na svakodnevni život te kako ipak uspijevaju živjeti svoje autentične živote, otvarajući krugove slobode i ljubavi.

"Pod sloganom 'Volim da se ne bojim' govorimo o ljubavi koja je uvijek jača od straha i nasilja. Želimo ovim sloganom poručiti da volimo, da se ne bojimo šetnje kroz park s našim partnerima, druženju i neprešućivanju priča o našim životima, slobode u rodnom izražavanju, slobode i sigurnosti na radnom mjestu, u porodici i institucijama. Volimo da se ne bojimo biti ono što jesmo – autentične individue", naveli su ranije iz Bh. povorke ponosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije