Komemoracija prvaku sarajevske opere Dušku Bugarinu

J. Ć.
Komemoracija prvaku sarajevske opere Dušku Bugarinu
U Narodnom pozorištu u Sarajevu danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti nekadašnjeg prvaka sarajevske opere Duška Bugarina.

O liku i djelu ovog velikog umjetnika na komemoraciji su govorili direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Margeta - Hašimbegović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić, Ministar kulture i sporta Mirvad Kurić, reditelj i autor Dragan Komadina.

"Vijest o odlasku našeg Duška Bugarina, opernog prvaka, glumca, teatrologa, čovjeka koji se uhvatio u koštac i s režijom nas je rastužila. Iza njega je ostalo preko 180 ostvarenih uloga, preko 5.000 izvođenja što govori o kakvom se bardu radilo i umjetničkoj veličini koja nas je sve inspirirala i koja je plijenila. On je blagodario cijeli svijet, a iz malog susreta s njim  bili biste sretniji i s plemenitošću u srcu. Hvala ti dragi Duško za sve što si s nama podijelio. Tvoj odlazak ostavlja zebnju u našim srcima. Tvoja pozorišna porodica je sa tobom", obratila se riječima direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu, Marijela Margeta - Hašimbegović.

"Već duže vrijeme sa žalošću koristim ovu scenu ispaćajući drage i vrijedne kolege koji su svoj život ostavili na daskama koje život znače. Danas se opraštamo od velikog čovjeka, umjetnika sa kojima sam zajedno prije 43 godine stupio na ovu scenu. Opraštamo se od umjetnika koji je 1974. godine iz Temišvara došao u Sarajevo, zavolio ovaj grad, ljude u njemu, ostvario mnoge uspješne uloge, dao ogroman i vlastiti umjetnički doprinos ali isto tako i suradnju sa ASU, svoje bogato iskustvo prenosio na mlade buduće umjetnike koji će nastaviti njegovim pute", rekao je prvak opere Ivica Šarić te dodao kako je Bugarin stekao mnogo prijatelja s kojima je podijelio i najtragičnije ratne dane opsade napaćenog Sarajeva.

Sahrana Dušku Bugarinu bit će održana u petak, 17. novembra u 14.30 sati na gradskom groblju Bare.

Duško Bugarin rođen je u Temišvaru 1931. godine, gdje je završio gimnaziju. Diplomirao na Muzičkoj akademiji u Bukureštu 1955. i iste godine angažiran u Državnom operetskom pozorištu.

Član Novosadske opere postao je 1971., a član Sarajevske opere 1974. U Sarajevskoj operi proslavio je 35 i 50 godina umjetničkog rada, kao prvak sarajevske opere, ulogama Jupitera u opereti Orfej u podzemlju (1990.) i Bartola u Figarovoj ženidbi(2005.).

U svojoj 50-godišnjoj karijeri imao je više od 80 premijera, 187 uloga u operama, operetama, mjuziklima i 5.000 nastupa.

U Sarajevskoj operi režirao je dvije predstave (Madame Butterfly 1991/92. i Basten i Bastena 1995/96.), te bio asistent režije u tri predstave (Orfej u podzemlju 1990/91., Služavka gospodarica 1995/96. i Šišmiš 2005/06).

Njegov posljednji nastup zabilježen je učešćem na koncertu Opera Gala 2016. godine, povodom obilježavanja 70. godina sarajevske Opere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije