Održan Sarajevo Sberbank polumaraton: Prvi na cilju Kenijac

Radiosarajevo.ba
 Održan Sarajevo Sberbank polumaraton: Prvi na cilju Kenijac
Foto: Radiosarajevo.ba / Skoro 3.000 učesnika iz 45 zemalja svijeta trčalo je danas ulicama Sarajeva

Učesnici 12. Sarajevo Sberbank polumaratona startovali su jutros u 9 sati  ispred BBI centra.

Zdrav život / U Sarajevu u toku polumaraton gradskim zonama
KS / BH festival trčanja: Startali učesnici Fun Runa i Sarajevskog polumaratona 

Skoro 3.000 učesnika iz 45 zemalja svijeta trčalo je danas ulicama Sarajeva u okviru Sarajevo Sberbank polumaratona. Prvi kroz cilj prošao je Kipruto Stenli iz Kenije.

Na drugom mjestu je bio Ajkut Tesdemir iz Turske, a na trećem bio Ivo Balabanov iz Bugarske.

Prva od žena je na kroz cilj prošla Olivera Jeftić iz Srbije, druga je bila Bojana Bijeljac iz Hrvatske, treća Oleseca Smobljenko iz Moldavije

I ove godine utrka je bila otvorena za sve, pa su u njoj učestvovale i osobe s poteškoćama u razvoju. Rekreativci su trčali utrku Fun Run među kojima je bilo i najmlađih, ali i onih starije dobi.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić je otvorio 12. Sarajevski polumaraton koji se ove godine realizuje pod generalnim pokroviteljstvom resornog ministarstva.

"Izuzetno je važno, za dobrobit svih građana, podržavati ovakve sportske manifestacije. Čestitam organizatorima 12. Sarajevskog polumaratona na dobroj organizaciji. Ministarstvo kulture i sporta je generalni pokrovitelj uz finansijsku podršku od 20.000 KM. Obzirom da je riječ o novcu građana Kantona Sarajevo, smatram da su organizatori trebali osloboditi građane Sarajeva, učesnike polumaratona, plaćanja kotizacije za učešće ili je barem značajno umanjiti", izjavio je Kurić otvarajući manifestaciju.

Ministarstvo kulture i sporta KS, rekao je Kurić, spremno je i iduće godine biti pokrovitelj Sarajevskog polumaratona, te će, u cilju daljnje promocije sporta u Kantonu Sarajevo, insistirati da učešće u ovoj sportskoj manifestaciji za sve učesnike iz Kantona bude besplatno.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije