Održan 28. Business Cafe u Sarajevu: Pravite svoj put

Radiosarajevo.ba
Održan 28. Business Cafe u Sarajevu: Pravite svoj put
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Održan 28. Business Cafe u Sarajevu

U utorak 7. Jula 2020. godine održan je 28. Business cafe u Sarajevu.

Agencija Global Market Solution odgovorno i istrajno odgovorila je izazovima poduzetništva u vrijeme pandemije te uspješno organizirala 28. Business cafe u Sarajevu.

Govornici Business cafe bili su Aida Terzić i Edhem Fočo.

Aida Terzić je jedna od vlasnica turističke agencije Relax Tours, kao i generalna direktorica Pino Nature hotela na Trebeviću.

Aida je sa prisutnim podjelila svoju poslovnu priču koju prati poduzetnički duh još iz dana srednje škole. Na upit o izazovima uzrokovanim pandemijom,

Ona je s ponosom istakla da iako su 2 ipo mjeseca bili zatvoreni i imali 0 KM prihoda, uspjeli da zadrže svih svojih 50 uposlenika.

„Odlučili smo se da tokom pandemije radimo na unapređenju svog poslovanja, da renoviramo i proširimo određene kapacitete kao što su kongresna sala na krovu hotela sa prelijepim pogledom na okolnu prirodu, zatim Lazy corner na travi za porodice sa malom djecom, koje je postalo omiljeni kutak u prirodi naših građana, renovirali unutrašnjost hotela i slično.Trebamo se fokusirati na kongresni turizam jer on pokriva mrtve sezone“, kazala je Aida.
Održan 28. Business Cafe u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Održan 28. Business Cafe u Sarajevu

Na kraju svog gostovanja Aida je poručila:

"Sve što radite morate mnogo voljeti, morate se žrtvovati i nikada odustajati jer niti jedan posao ne može doći bez mukotrpnog rada, truda, požrtvovanosti, ljubavi i neprespavanih noći. Onda su plodovi rada najslađi, a i Gospodar nam da još veći bereket.

Ukoliko vam se posreći, pa budete u prilici voditi privatnu kompaniju, svojim podređenima nikada nemojte biti šef nego lider i nikada ne recite “uradite to” nego “uradimo ovo”, pokažite im svojim primjerom kako raditi, truditi se i rezultat je akobogda neminovan.“

Drugi govornik je bio Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Network Sarajeva, utemeljitelj je i međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC Film Festival.

Edhem za svoj uspjeh veže poznanstva i iskrenu želju da na najbolji način vodi posao. Smatra da je Al Jazeera podigla standarde medijima te je istako da je vrlo ponosan da su projektom Al Jazeera Balkans u Bosnu i Hercegovinu donijeli investicija oko 140 miliona eura.

Na upit o lažnom plasiranju vijesti rekao je da borba protiv fake vijesti izgubljena te da je pojavom društvenih medija sve manja moguća kontrola, ali da se može raditi na kredibilitetu medija.

Održan 28. Business Cafe u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Održan 28. Business Cafe u Sarajevu

Na upit o planovima u budućnosti Fočo je rekao:

"Od Al Jazeere ne kanim odustati, zrelost mi to ne dozvoljava. Plan je da prvo preživimo, zatim poslovna zgrada Al Jazeera Balkans i proširenje kanala dokumentovanog sadržaja. Ovogodišnje održavanje AJB DOC Film Festivala će se svakako desiti samo još uvijek nismo sigurno u kojem obliku da li će to biti virtuelno ili na ustaljen način, kazao je Fočo.

„Bavite se onim što znate, a ne onim što je popularno, ili vam se čini da možete doći do neke lagane i brze zarade. Morate biti izdržljivi i strpljivi. Očekujte probleme, poraz, pad, neuspjeh. Ako izdržite i prebrodite sve to, imate šanse. Nemojte biti pohlepni i zavidni. Bitno je da je čovjek dobar u onom što radi i zbog toga cijenjen. Ne gledajte u nekog drugog, bio vam blizak ili ne. Pravite svoj put. Količina novca ne mora da znači uspjeh, često i nije. Ljudi koji imaju ogroman novac mogu biti lopovi i nasilnici i korumpirani političari. To, količina novca i pokazivanje bogatstva, ne smije vam nikad biti uzor „ na kraju je poručio Fočo.

Na kraju eventa organizatori su se zahvalili sponzorima na podršci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije