Održan 27. Business cafe: Poduzetništvo najluđa avantura hrabrih

Promotivni tekst
Održan 27. Business cafe: Poduzetništvo najluđa avantura hrabrih
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Održan 27. Business cafe

U srijedu 26. februara 2020. godine održan je 27.Business cafe u Sarajevu. Početak nove sezone kontinuiranog eventa Busines cafea otvorili su inspirativni kreativci Vesna Beganović osnivač kompanije Via Media te Faris i Rešad Začina osnivači kompanije Ministry of programming.

Vesna Beganović je osnivač Via Medie kompanije koja se bavi kreiranjem brendova i upravljanjem komunikacijom brandova, marketing strategijom, konsaltingom u oblasti biznis dizjana – novi pristup biznisu koji koristi nova, originalna inovativna rješenja i pronalazi mogućnosti za klijente koji trebaju re:stat ili novi početak u odnosu na stari i tradicionalni način razmišljanja i rada.

Održan 27. Business cafe - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Održan 27. Business cafe

Vesna je sa prisutnim podjelila svoj ulazak u poduzetništvo na koji se odlučila nakon napuštanja radnog mjesta u Javnom servisu USK zbog krutosti sistema i neuvažavanja ideja uposlenika.

Tokom gostovanja naglasila je da je najbolja podrška za promjene biznisa transformacija, transformacija ljudi, kulture organizacije, brenda ili više brendova koje kompanija ima.

“Moj zadatak je da osposobim liderske timove na svim nivoima kompanija da se lakše suoče sa promjenama i, čak šta više, postanu katalizatori i pokretači pozitivnih i suštinskih promjena u svojoj organizaciji, kako bi kroz employer branding i snagu korporativnog brenda podržali rast na tržištu”, kazala je Vesna.

Tokom gostovanja istakla je prednosti multikulturne Bosne i Hercegovine kojih mnogi nisu ni svjesni te da potencijal treba iskoristiti i otvoriti se prema promjenama koje dolaze.

Za kraj svog gostovanja Vesna je mladim u BiH poručila:

“Zamislite najljepši život za sebe, život kakav bi željeli da živite, šta bi voljeli da radite, koliko da zarađujete. Skupite hrabrosti, ako nemate novca, resursa, podršku, da sebi kažete zaslužujem život koji sam zamislio za sebe. Smislite ideju za koju znate da ćete je moći raditi 20 sati dnevno bar prve tri godine i učinite sve da se ona realizira. Poduzetništvo je avantura koju sebi priušte hrabri”.

Održan 27. Business cafe - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Održan 27. Business cafe

Faris i Rešad Začina osnivači kompanije Ministry of programming ujedno su menadžeri godine za 2019 godine.

“Ministry of Programming je specijalni consulting biznis za startupe, a istovremeno i ‘venture/builder - startup studio’ biznis jer investiramo u određene startup-e i gradimo globalne kompanije zajedno s našim partnerima”, kazale su Začine.

Sa prisutnim Začine su podjelile svoje iskustvo ulaska i vođenje privatnog biznisa. Naglasili su da im je dugo bila želja ulaska u poduzetničke vode te da su radili desetak godina za druge ljude. Radeći u inostranstvu spoznali su da je bitno znati raditi neki posao te da nije potreban dokaz u papirnoj formi sve dok posao radite na pravi način.

Svaka revolucija je počela od par ljudi koji su imali viziju, a ista je stvar i sa poduzetništvom i promjenom poduzetničkog okruženja.

“Mi vidimo privatni biznis kao mehanizam promjene našeg sopstvenog života a i društva, jer smo uvezli desetine miliona maraka koji nisu postojali u ovoj državi, i kreirali standard rada i življenja koji je na nivou njemačkog standarda za naše uposlenike, ali sa bosanskim troškovima, što suštinski znači da je standard življenja za naše uposlenike daleko veći nego što bi imali u njemačkoj”, kazale su Začine.

Za kraj su poručili da odlazak u inostranstvo ne garantuje uspjeh i da nije sve kako se predstavlja, te da u Bosni i Hercegovini ima prostora i prilika za napredovanje.

Business cafe je event koji kreira prilike razvoja poduzetničkih aktivnosti kroz networking prisutnih. Na kraju eventa organizatori su se zahvalili sponzorima na podršci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije