Direktor njemačke kompanije: Trebaju nam novi radnici iz BiH

E.B., F.Z.
Direktor njemačke kompanije: Trebaju nam novi radnici iz BiH
Nezadovoljstvo, nesigurnost, nezaposlenost najčešći su razlozi zbog kojih građani naše zemlje odlaze iz Bosne i Hercegovine.

Najčešća krajnja stanica u posljednje vrijeme je Njemačka u koju će uskoro otići i četrdesetak novih radnika koji su tokom protekle sedmice potpisali ugovor s njemačkom firmom Curata Holding iz Berlina.

Ova firma ima 26 staračkih domova s više od dvije hiljade zaposlenih. Njihovi predstavnici stigli su u Sarajevo gdje su s kandidatima obavili intervju te održali pripremni seminar o proceduri koja slijedi prilikom zapošljavanja u ovoj zemlji.

U potrazi za stručnim i kvalitetnim kadrom predstavnici njemačke firme zahvaljujući Zinaidi Kadić o kojoj je portal Radiosarjevo.ba već pisao, stigli su i u BiH. Dosadašnja iskustva pokazala su kako naša zemlja ima vrijedne i pouzdane radnike te su predstavnici firme Curata Holding odlučili da se vrate, rekao nam je direktor ove firme Michael Bethke.

Protekle sedmice potpisano je 25 ugovora s medicinskim osobljem. Osim toga, potpisani su ugovori i s pomoćnim radnicima te osobama koje u Njemačku odlaze na školovanje.

Među kandidatima je i Muhamed Delić iz Maglaja. Po zanimanju je građevinski tehničar. U BiH ne vidi perspektivu za sebe  i to je razlog da se odlučio prekvalificirati za medicinskog radnika i otići u obećanu zemlju.

Iako je djetinjstvo provela u Njemačkoj zbog nostalgije Irma Kadušić se vratila zajedno s roditeljima u BiH. Međutim ovdašnje prilike Irmu su natjerale da ponovno pakuje kofere. Za mjesec dana odlazi u Njemačku na rad i njen plan je da tamo ostane zastalno. Sličnu odluku, donijeli su i njeni roditelji, ispričala nam je.

S obzirom na to da firma Curata Holding konstantno raste, u jesen ove godine otvorit će još četiri staračka doma. To je razlog da se predstavnici ove firme vrate u BiH u potrazi za novom radnom snagom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije