Odbijanje Cinestara da prikaže bh. film "Deset u pola" pokazuje nedostatke zakona

18
Radiosarajevo.ba
Odbijanje Cinestara da prikaže bh. film "Deset u pola" pokazuje  nedostatke zakona
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Jovan Marjanović

Aktuelan slučaj odbijanja filmskog distributera Cinestar da prikaže novi film oskarovca Danisa Tanovića "Deset u pola" bacio je svjetlo na problem koji tinja već godinama. 

Neadekvatno zakonodavstvo na području filmske industrije ograničava domaće filmsko stvaralaštvo i usporava razvoj filmske industrije koja potencijalno može biti veoma isplativa. 

Ovo nije prvi put da hrvatski distributer Cinestar Blitz koji u Bosni i Hercegovini raspolaže sa preko 50% prikazivačkih kapaciteta odbija prikazati domaći film, rečeno je na konferenciji za medije koja je ovim povodom održana u Kantonu Sarajevo. 

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Premijer KS Edin Forto istaknuo je da ovaj slučaj prevazilazi pitanje samo jednog filma, već ukazuje na nedostatke u legislativi koja se tiče filmske industrije. Izrazio je stav da Vlada ne bi trebala dopustiti da distributeri koji djeluju u kantonu, pod izlikom poslovnih odluka sprječavanju prikazivanje domaćih filmskih ostvarenja. 

"Filmska industrija nije samo grupa talentovanih ljudi koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu širom svijeta, već podrazumijeva hiljade radnih mjesta i isplativu djelatnost u kojoj se jedna uložena KM vraća trostruko. Stoga je ove godine iz budžeta odvojeno oko 300.000 KM, s perspektivnom da će naredne godine u filmsku industriju biti uloženo milion KM. 

Sarajevo je grad filma, Bosna i Hercegovina je zemlja filma. Mi ćemo se boriti da ono u što ulažemo nađe svoj put do publike", naglasio je Forto.

Ovo je potvrdio i Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS koji je izrazio nadu da je ova odluka Cinestara zapravo nesporazum koji se može prevazići dogovorom. 

"Možemo biti ponosni na ono što je do sada urađeno kroz izmjene i dopune Zakona o filmskoj djelatnosti na nivou KS. Nadamo se da će i druga strana ovaj slučaj tretirati kao nesporazum, te da će film oskarovca Danisa Tanovića da krene svojim putem kako je zamišljeno".

O kakvom se problemu radi pojasnio je jedan od producenata filma Jovan Marjanović. 

"Film "Deset u pola" neće igrati u preko 50% kina, a ovo je praksa koja bila je evidentna i ranije. Bh. filmu nema mjesta na domaćem tržištu. Do sada je distributer Cinestar navodio  komercijalne razloge, ali ovaj put mi imamo film za koji je dokazano da publiku vraća u  kina.

Smatram da to nisu zdrave poslovne odluke, pogotovo što se radi o firmi koja nije iz naše zemlje. Ovo ukazuje na činjenicu da ne postoji legislativa koja bi prikazivačku infrastrukturu otvorila prema domaćem filmu", rekao je Marjanović. 

Ovo je sljedeći korak kojim se treba pozabaviti filmska zajednica, ističe i Elma Tataragić, predsjednica Udruženja filmskih radnika u BiH. 

Elma Tataragić  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Elma Tataragić

"Nadam se da je ovo početak razgovora. Ukoliko domaći filmovi ne mogu doći do publike, mi ne možemo raditi svoj posao, jer filmska industrija nije samo snimiti film, već podrazumijeva i distribuciju. Statistika govori u našu korist, publika želi gledati domaće filmove. Potrebno je da zakonom na federalnom nivou, o kojem se sada diskutuje, zaštitimo domaći proizvod i mi ćemo insistirati na amandmanima u ovom pravcu", istaknula je Tataragić. 

Ovaj stav dijeli i redatelj Pjer Žalica koji je svjedok velikog interesa domaće publike širom BiH za domaći film, što je potkrijepio vlastitim primjerima. 

Za vrijeme press konferencije stigla je informacija da je distributer Cinestar poslao saopćenje za javnost u kojem kao razlog za odbijanje navodi nepostozanje dogovora o dostatnom vremenskom razmaku između prikazivanja Tanovićevog filma u kinima i na drugim servisima.

Ovo je komentirao premijer Forto: 

"Postoje mnogi načini u političkoj ekonomiji kako spriječiti distribuciju nekog proizvoda a ne odbiti ga direktno. Ali, ukoliklo je zaista ovo jedini problem, ja očekujem da će se to dogovorima riješiti u narendih nekoliko dana!" 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije