Dan turističkih vodiča obilježen u Sarajevu: Šetnja ulicama satkanim od historije

E. H., F. Z.
Dan turističkih vodiča obilježen u Sarajevu: Šetnja ulicama satkanim od historije
Predivna turistička šetnja užim jezgrom Sarajeva upriličena je danas povodom 21. februara, Dana turističkih vodiča, koji se obilježava u cijelom svijetu, pa tako i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Veliko kulturno naslijeđe i historijski raskoš BiH i Sarajeva itekako su utjecali na razvoj turizma na ovim podnebljima, zbog čega se javila i potreba za velikim brojem certificiranih turističkih vodiča. Svi oni, već godinama, rade na promociji kulturno-historijske baštine naše države, zbog čega bi im trebala biti odata posebna priznanja.

Upravo tako, na svjetski Dan turističkih vodiča, ovi vrijedni promotori naših bogatstava na inicijativu Danijele Mehić, certificiranog turističkog vodiča i Udruženja turističkih vodiča Kantona Sarajevo odlučili su počastiti svoje sugrađane svojevrsnim turističkim šetnjama. Tokom ovih šetnji građani su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa svim onim značajnim građevinama koje ih svakodnevno okružuju, a o kojima svi mi, vrlo često, znamo premalo.

"Današnja šetnja je upriličena povodom Dana turističkih vodiča 21. februara i organizuje se u svim gradovima svijeta, tako da smo i mi u Sarajevu dio tog i drago nam je, čast nam je da učestvujemo u tom obilježavanju. Kompletan program sadržavao je različite ture u historijskom jezgru grada, zatim pojedini građani su imali priliku da posjete i neke periferne dijelove grada, a na kraju većina učesnika je posjetila Historijski muzej BiH u Sarajevu", kazao je za Radiosarajevo.ba Halid Hoši, certificirani turistički vodič koji je grupu građana upoznavao sa historijom i kulturom glavnog grada BiH.

Tokom ove šetnje, čije polazište je bilo ispred Vječne vatre, građani su imali priliku da se upoznaju sa brojnim znamenitostima na mjestima gdje se dotiču dvije kulture, zapadna i istočna. Šetnjom od pravoslavne Saborne crkve u Sarajevu, preko katedrale Srca Isusova i Starog jevrejskog hrama, pa sve do Gazi-Husrev begove džamije, građani su imali priliku da šaroliko bogatstvo Sarajeva vide na jednom mjestu u svega nekoliko stotina metara.

"Učestvujem u današnjoj šetnji zato što sam, prije svega, dobio poziv svog dobrog prijatelja koji me je uveo u svijet turizma, tačnije došao sam njega da podržim i sve turističke vodiče koji kroz svoj posao promoviraju BiH, naš grad, naš narod i one koji žele da od toga žive. Mislim da bi trebalo češće organizirati ovakve ture, ali to ne bi trebao biti problem turističkih vodiča ponaosob, nego problem cijele društvene zajednice, ljudi koji njih sponzoriraju i to kroz neke ozbiljne projekte", istakao je za Radiosarajevo.ba Adnan Lušija, jedan od učesnika današnje turističke šetnje.

I zaista, bilo je divno prošetati kroz ulice ispunjene sarajevskom i bosanskohercegovačkom historijom, kulturom i tradicijom, a svi vi koji ste propustili takav užitak to možete učiniti kroz našu fotogaleriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije