Mala junakinja iz Zenice: Nakon teške nesreće oduševljava svojim talentom

Jasmina Ćebo
Mala junakinja iz Zenice: Nakon teške nesreće oduševljava svojim talentom
Radiosarajevo.ba / FOTO: Mirsad Poljo
Sajjra Poljo, jedanaestogodišnjakinja iz Zenice, prije dvije godine preživjela je tešku saobraćajnu nesreću.

Danas, ova heroina pohađa Osnovnu školu Edhem Mulabdić u Zenici i odlična je učenica.

Iako joj je teško palo prilagođavanje u školi, ipak je uspjela i sada plijeni svojim osmijehom.

"Odnos drugara prema Sajjri se nije promijenio. Pomažu joj da nadoknadi izgubljeno gradivo, donesu joj užinu, dohvate ono što ona sama ne može“, rekao je na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba otac Mirsad Poljo.

Naime, Sajjra je doživjela nesreću na povratku iz škole kao pješakinja kada ju je udario automobil i preživjela je tešku politraumu s ogromnim povredama,  višestrukim prijelomima, kontuzijama, moždanom komom što je rezultiralo paraplegijom.

"Nakon šestomjesečnog oporavka u Kantonalnoj bolnici Zenica i više operacija Sajjra je bila ležeći pacijent, ali nije pristala na to i odlučila je da se bori", prisjetio se Poljo.

Prošle godine, ova borbena djevojčica, upoznala je i svog spasioca - policajca Marija Bilića, pripadnika policijske uprave Zenica 1, koji je tog februarskog dana prvi priskočio u pomoć.

Bilić, koji je s kolegama bio tada na dužnosti, vidjevši stanje u kojem se djevojčica nalazi, odlučio imobilizirati najteže povrede, te ju je prebacio u bolnicu. Ljekari su potvrdili da je dovezao i da joj je pružena pomoć u posljednji čas.

FOTO: Mirsad Poljo - Mala heroina nakon teške nesreće plijeni osmijehom

No, nakon dvije godine situacija se drastično promijenila i Sajjra je dosta napredovala u odnosu na prognoze.

Uvijek je voljela slikati i najviše uživa u grafici

Ljubav prema slikarstvu se rodila spontano, doznajemo, kada je upoznala slikare koji su je uveli u svijet boja.  Trenutak kada se upustila u boje rezultirao je s mnogo oslikanih dijela.

Iza Sajjre je sada i prva samostalna izložba.

"Ideja je nastala sasvim slučajno dok je Sajjra prisustvovala jednoj izložbi slika i naglas razmišljala kako bi i ona voljela da ima svoju izložbu", rekao je Poljo.

U organizaciji braće Petrović i Miroljuba Mijatovića, direktora DOL scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, održana je izložba koja je poprimila internacionalni karakter gdje je okupljeno preko stotinu slikara na jednom mjestu.

"Tada je održan prigodan program u kojem su učestvovali Haris Burina, Neno Murić, Nina i Aleksandar Kolar, mlada violončelistkinja Ajla Haseljić i djeca sa DOL scene Narodnog pozorišta Zenica“, kazao je Poljo.

 

Trnovit put

Sajjra je nakon nekoliko operacija u Zenici radila i dvije operacije u Austriji.

U budućnosti ovu uspješnu mladu slikarku, jedanaestogodišnju učenicu čekaju još tri ili četiri transplantacije matičnih ćelija u Austriji, a za svaku je potrebno 20.000 KM.

"Jednostavno se moralo učiti krenuti od novog početka i pokušati pronaći pravi put. Do novca dolazimo na razne načine preko apela, humanitarnih akcija i naravno Sajjra svaki put daje svoj doprinos prodajom svojih slika kalendara i magazina“, završava svoju priču za portal Radiosarajevo.ba otac ove mlade heroine.

Izdala je časopis Vučica

"Magazin Vučica nastao je od ideje da se napiše edukacijski sadržaj vezan za saobraćaj prilagodljiv za djecu, te su se tako dalje rađale ideje da se sadržaj proširi na druge teme kao slikarstvo", istaknuo je Poljo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije