Od subote skuplja registracija vozila: Pitali smo Agenciju - zašto i za koliko?

9
D. S.
Od subote skuplja registracija vozila: Pitali smo Agenciju - zašto i za koliko?
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba / Gužva na Marijin dvoru

Registracija vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine će poskupjeti od subote, 16. septembra, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH.

Osnovna premija osiguranja autoodgovornosti, kao dio ukupnog troška registracije vozila u Federaciji BiH, bit će skuplja za 6,2 posto.

"Osnovna premija će biti veća za 6,2%, te se sa sadašnjih 396,00 KM povećava na 420,55 KM", kazali su iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine Odluku o izmjenama Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima donio je na sjednici održanoj 30. augusta ove godine.

"Odluka je objavljena 8. septembra 2023. godine u Službenim novinama Federacije BiH broj 69/23, te stupa na snagu osmoga dana od objave. Društva za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine su u obavezi od subote 16. septembra police autoodgovornosti izdavati u skladu sa ovim izmjenama", dodali su iz Agencije.

Kako su kazali iz Agencije, ovakva odluka je donesena kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja, a i u cilju harmonizacije propisa sa onima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Registracija vozila u Federaciji poskupljuje za 100 KM, Forto traži hitnu smjenu nadležnih

Registracija vozila u Federaciji poskupljuje za 100 KM, Forto traži hitnu smjenu nadležnih

Na navedeno poskupljenje reagovao je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, koji je zatražio smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH.

"Neobično je da zagovarači jačanja države rade na svoju ruku i ovako bitne odluke donose bez konsultacija sa državim nivoom, posebno imajući u vidu da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH uređuje dio ove oblasti.

Razumljiva je zabrinutost i opravdano negodovanje građana Federacije BiH", izjavio je ministar Forto.

Smatrate li da je opravdano povećanje cijena registracije vozila u Federaciji BiH?

/ Anketa

Da li je opravdano povećanje cijena registracije vozila u Federaciji BiH?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije