Od sarajevskog azila do Češke: Lutalica koja je postala terapijski pas za djecu

Radiosarajevo.ba
Od sarajevskog azila do Češke: Lutalica koja je postala terapijski pas za djecu
Umiljati pas bez imena dugo je lutao ulicama Sarajeva, okarakteriziran u ovom gradu kao agresivan, opasan i potencijalni prenosilac zaraznih bolesti.

Kako na svom Facebook profilu piše sarajevski taksista, veliki ljubitelj života, Fahrudin Caki Bravo, pas je uhvaćen i odvezen u azil.

No, uslijedila je nakon toga ipak lijepa priča za sarajevskog psa lutalicu.

"Ondje bi s vremenom bila zaboravljena i umrla bi napuštena, ali igrom sudbine i uz pomoć dobrih ljudi, spašena je i udomljena u Češku", objavio je na Facebooku Bravo.

Pas je uz pomoć udomiteljice završio obuku s najboljim ocjenama te dobio certifikat koji potvrđuje da je zdrav i izrazito inteligentan pas koji može raditi i živjeti s osobama s poteškoćama u razvoju, posebno djecom.

"Bosno moja, vi se ovakvih bića sramite i ubijate ih svakodnevno, a ta ista bića naši su najbolji ambasadori u svijetu", zaključio je Fahrudin i dodao kako ga ljudi iz Češke mole da im pošalje još ovakvih pasa jer se kujica iz Sarajeva pokazala idealnom pomagačicom ljudima s posebnim potrebama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije