Očekuje se da će radovi na Aladža-džamiji biti završeni do kraja godine

Anadolija
Očekuje se da će radovi na Aladža-džamiji biti završeni do kraja godine
Nakon nekoliko mjeseci pauze nastavljeni su radovi na obnovi Aladža džamije u Foči koju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana, a koja je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine.

Ostaci srušene džamije, inače uvrštene na UNESCO listu kulturne baštine, pronađeni su na dvije lokacije, nedaleko od lokaliteta gdje se nekada nalazila.

Radovi na obnovi Aladže su zvanično počeli 2014. godine, a kako je za AA potvrdio predsjednik Medžlisa islamske zajednice Foča Salem ef. Ćemo, očekuje se da bi radovi mogli biti završeni do kraja ove godine. 

"Poslije zime, prije mjesec dana, nastavljeni su radovi na izgradnji ljepotice naše Foče. Radovi idu, nema nikakvih problema, zadovoljni smo. Nadamo se da će tako ostati i da će u predviđenom roku naša Aladža biti obnovljena", pojasnio je Ćemo. 

Planirano je da radovi na obnovi budu završeni u predviđenom roku od 34 mjeseca. Ćemo je istakao da se trenutno radi na pripremi izgradnje glavne, velike kupole.

"Vjerovatno će najviše vremena uzeti unutrašnji radovi, ali stručnjaci koji prate obnovu kažu da sve ide po planu", dodao je Ćemo.

Izvođač radova na ponovonoj izgradnji Aladža džamije je turska firma Sama Insaat i nekoliko podizvođača, a obnovu džamije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije