'Obrazovanje gradi BiH' nastavlja plemenitu misiju Jovana Divjaka: Stipendije za djecu i mlade

6
V.A.Z.
'Obrazovanje gradi BiH' nastavlja plemenitu misiju Jovana Divjaka: Stipendije za djecu i mlade
Udruženje Obrazovanje gradi BiH / Mural s likom Jovana Divjaka u Sarajevu

Najbolje ulaganje u budućnost je obrazovanje - govodio je slavni general Jovo Divjak prilikom osnivanja udruženja koje već punih dvadeset i osam godina promovira pravo na obrazovanje za svako dijete u Bosni i Hercegovini.

Nastalo 1994. s ciljem da budu moralna i materijalna podrška djeci i mladima žrtvama rata, djeci i mladima sa invaliditetom, djeci i mladima romske nacionalne manjine i onima u stanju socijalne potrebe, kao i talentovanim pojedincima, Udruženje Obrazovanje gradi BiH je do danas svoje usluge pružilo za skoro 60.000 korisnika. 

Najprepoznatljiviji su po svojim stipendijama kojima podržavaju školovanje za djecu i mlade iz ranjivih kategorija. Zaključno sa školskom 2021/2022, uručeno je 7.897 godišnjih stipendija, uključujući stipendije za 871 učenika i studenta romske nacionalne manjine, u vrijednosti od  preko sedam miliona KM.

Federalno ministarstvo rada oštro reagira na Novalićeve tvrdnje o penzionerima

Federalno ministarstvo rada oštro reagira na Novalićeve tvrdnje o penzionerima

"Od Bihaća do Trebinja, naši korisnici uistinu dolaze iz cijele BiH. Ono po čemu je naše udruženje specifično je da sva prikupljena sredstava od donacija budu usmjerena na stipendije. Drugim riječima, finansiranje operativnih troškova ne ide na teret stipendija", pojašnjava Sanjin Hamidičević, zamjenik izvršnog direktora i projektni menadžer udruženja. 

Udruženje je na svojim stranicama objavilo poziv svim potencijalnim donatorima, građanima i organizacijama, da svojim donacijama pomognu ostvarivanje misije udruženja. Svi koji su u mogućnosti, uplatu mogu izvršiti na neki od načina opisanih na ovom linku

"Zahvalni smo za bilo koji iznos novca. Postoje pojedinci koji se odluče da finansiraju cijelu jednogodišnju stipendiju za jednog korisnika, ali i mnogo onih koji uplaćuju manji iznos novca. Ostvarujemo ciljeve zahvaljujući velikom broju donatora, sponzora, naših članova i prijatelja iz BiH, Evrope, SAD i Australije – pojedinaca, grupa, nevladinih organizacija, institucija. Odnedavno, fond za stipendije upotpunjavamo i sredstvima od prodaje knjige  "Ne pucaj" Jovana Divjaka, što je bila njegova želja", pojašnjava naš sugovornik. 

Ljetovanje na Boračkom jezeru
Udruženje Obrazovanje gradi BiH: Ljetovanje na Boračkom jezeru

Časni general u svojoj knjizi piše da je od stipendija još značajnija "činjenica da smo odgajali stipendiste na premisi - da samo obrazovan i odgojen čovek može ostvariti svoje životne ciljeve". Govorio je kako je  Udruženje ponosno na neprestani proces inkluzije "koja podrazumijeva pravu i punu pripadnost ljudskog bića kao ravnopravnog člana svoje društvene zajednice i svjetske populacije". 

Nakon što je 2021. godine inicijator i dugogodišnji izvršni direktor Jovan Divjak preminuo, udruženje je u znak sjećanja promijenilo naziv u Udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“. 

"Osim podrške za školovanje djece i mladih kojima je to potrebno, nastojimo da jačamo zajedništvo i osnažujemo ih u širem smislu. Svake godine realizujemo ljetovanja na Boračkom jezeru. Naši korisnici redovno posjećuju kulturne ustanove i muzeje.  Jačamo i njihov filantropski duh i volonterizam.  Na primjer, svako od korisnika obavezan je da u svojoj lokalnoj zajednici volontira minimalno 40 sati godišnje. Uključeni su i u distribucije našeg tradicionalnog kalendara. Već znamo da će ove godine kalendar biti baziran na slikama Mersada Berbera",  najavljuje Sanjin Hamidičević.

Istovremeno sa pozivom za donatore, na stranicama udruženja otvoren je i konkurs za primaoce stipendija, koji je otvoren do 20. septembra za srednjoškolce, odnosno do 10. oktobra za studente. 

Stipendisti u posjeti Zemaljskom muzeju
Udruženje Obrazovanje gradi BiH: Stipendisti u posjeti Zemaljskom muzeju

Udruženje Obrazovanje gradi BiH je 2016 dobilo Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. U 2021. godini proglašeni su udruženjem od posebnog značaja za Grad Sarajevo i udruženjem od javnog interesa za Općinu Novo Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije