Roditelji u očaju: Djeci koja boluju od dijabetesa u FBiH podijeljeni neispravni glukometri?!

1
A. Čančar
Roditelji u očaju: Djeci koja boluju od dijabetesa u FBiH podijeljeni neispravni glukometri?!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Razlike u vrijednostima glukometara

Za sve osobe koje boluju od dijabetesa tip 1, aparat za mjerenje nivoa šećera u krvi znači život. Šta se desi kada se u zdravstvenim institucijama dijele neispravni aparati za mjerenje šećera koji pokazuju neispravne vrijednosti?

Sa takvom situacijom u Bosni i Hercegovini susreću se djeca do 18 godina oboljela od dijabetesa tip 1, a koja prema zakonu imaju pravo na besplatne glukometre koje dodjeljuje Zavod za zdravstveno osiguranje Federacije BiH. Besplatni glukometri koje su dobili u domovima zdravlja su neispravni. 

Tim povodom razgovarali smo sa Almom Mulaosmanović, predsjednicom Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1, koja apeluje da takvi glukometri mogu imati ozbiljne posljedice za oboljele.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

"Sve je krenulo prije šest mjeseci kada su podijeljeni novi aparati i trakice koji su prošli nešto ranije na tenderu ZZO u FBiH, a to je aparat Medisign gh 82. Uz aparate smo uvijek prije dobijali i test tečnost za provjeru aparata, no ovaj put nju niko nije dobio u pakovanju. U uputstvu koje dođe uz aparat posvećeno je nekoliko stranica baš ovom testiranju i naglašeno je da se testiranje vrši isključivo tečnošću za ovaj aparat. Ukoliko test nije u naznačenom rangu da mjerače ne koristimo...", izjavila je Alma Mulaosmanović za portal Radiosarajevo.ba.

Kako kaže, tada je nazvala distributera koji joj je pojasnio da tečnost uz aparat nije registrovana od Agencije za medicinska sredstva, te da tečnost može kupiti naknadno u apoteci. Nakon što je tako postupila, Alma je shvatila da mjerenja sa tim aparatom nisu u rangu.

"Ja sam postupila kako su mi rekli, ali mjerenje nije bilo u rangu, pa druga kutija trakica i treća isto tako. U razgovoru s ostalim roditeljima saznali smo da njihovi aparati imaju značajna odstupanja, ali je naročito bilo zabrinjavajuće da aparat prikazuje normalne vrijednosti u slučajevima hipoglikemije, tj. niskih vrijednosti šećera u krvi, što može dovesti do hipoglikemijske kome, oštećenja mozga pa i do smrti", izjavila je predsjednica Udruženja za naš portal.

Za oboljele od dijabetesa, senzor znači život - a pravo na to imaju samo djeca do 18 godine života?!

Za oboljele od dijabetesa, senzor znači život - a pravo na to imaju samo djeca do 18 godine života?!

Da su glukometri neispravni, potvrdili su brojni roditelji i drugi članovi udruženja. Nivo šećera u krvi mjerili su duže vrijeme i sa više različitih aparata, što je utvrdilo da je od ukupno 62 aparata koji su dodijeljeni korisnicima udruženja, 45 komada je neispravno.

"Mi smo se u više navrata obraćali i Agenciji za medicinska sredstva i Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH i upućeni smo da prijavimo neželjena dejstva u domove zdravlja gdje smo aparate i dobili. Međutim tamo nam nisu registrovali prijave, upućivali su nas na kantonalni zavod koji nije ni vršio nabavku ovih aparata. Tek nakon pet mjeseci su počeli prihvatati žalbe roditelja i smatramo da i nemaju stvarni broj jer roditelji su okupirani dijabetesom i ne mogu da se nose sa ovakvom administracijom", poručila je Alma Mulaosmanović. 

Iz Udruženja navode kako su poslali zbirnu žalbu za 45 aparata sa serijskim brojevima. Tada su saznali kako djeca u Federaciji BiH dobijaju najjeftinije glukometre kakvi se ne koriste ni u zemljama regiona, niti u EU.

Korak naprijed za oboljele od dijabetesa tip 1: Ukinuto dobno ograničenje za subvenciju senzora u KS

Korak naprijed za oboljele od dijabetesa tip 1: Ukinuto dobno ograničenje za subvenciju senzora u KS

"Iz dopisa sa institucijama saznali smo i da je Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje 2020. godine tražio od Ministarstva zdravstva da se zaštiti specifikacijama na tenderu kvalitet glukometara i trakica, ali da se Ministarstvo izjasnilo da nije imalo zakonskih mogućnosti. Mi smo se informirali i istražili kako se to odvija u ostalim dijelovima u državi, jer kantoni nabavljaju trakice za starije od 18 godina i saznali smo da i u RS za djecu i u kantonima za odrasle oni ipak imaju mogućnost da biraju između više vrsta aparata i trakica", poručila je predsjednica Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 za Radiosarajevo.ba.

Kako Mulaosmanović navodi, samo djeca u Federaciji nemaju pravo na izbor trakica i glukometara, nego dobijaju najjeftinije, a u ovom slučaju i neispravne. Iz Udruženja apeluju na nadležne da izmijene procedure u procesu nabavki glukometara i trakica za djecu, jer na osnovu mjerenja  se dozira inzulin. Djeci su za život neophodni tačni i precizni glukometri.

Razlike u vrijednostima glukometara
FOTO: Radiosarajevo.ba: Razlike u vrijednostima glukometara

Podjećamo, tim povodom se oglasila i Agencija za lijekove BiH, koji navode da je usklađivanje medicinskih sredstava regulisano direktivama novog pristupa i važećom regulativom u BiH, i sva odgovornost je na samom proizvođaču.

Važna informacija Agencije za lijekove BiH: Tiče se aparata za mjerenje šećera u krvi

Važna informacija Agencije za lijekove BiH: Tiče se aparata za mjerenje šećera u krvi

"Usklađenost, sigurnost i bezbjednost medicinskih sredstava se potvrđuje sertifikatima koje izdaje proizvođač i prijavljena (notifikaciona) tijela koja vrše ocjenu kvaliteta samog medicinskog sredstva. Na osnovu tih sertifikata Agencija vrši upis medicinskih sredstava u Registar. U BiH ne postoji laboratorija, niti zakonska obaveza provjere kvaliteta medicinskih sredstava, pošto je sva odgovornost na samom proizvođaču. Ukoliko je medicinsko sredstvo upisano u Registar, time je potvrđena njegov kvalitet i bezbjednost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije