Objavljen program za 14. filmski festival u New Yorku

Radiosarajevo.ba
Objavljen program za 14. filmski festival u New Yorku
/ Logo festivala BHFF - Zlatna jabuka
I ove godine, u New Yorku će se održati Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF), već četrnaesti put.

Komisija za izbor filmova BHFF objavila je izbor filmova za ovogodišnje izdanje. 

Ukupno 13 filmova će biti prikazano na festivalu uključujući i šest filmskih panela za diskusiju i razgovore s režiserima, od 12. do 15. aprila, u dva kina na Manhattanu, saopćeno je u srijedu iz BHFF-a.
 
BHFF će početi specijalnom prezentacijom, projekcijom i panel diskusijom 12. aprila  u historijskom Anthology Film Archives kinu. Nakon ovoga, program će se odvijati u SVA Theatreu kroz tri uzbudljive noći festivalskog 2017. takmičarskog programa, razgovore s redateljima i puno više.
 
Ove godine filmski program je izuzetno raznolik a obrađuje nekoliko važnih socijalnih i kulturoloških tema, uključujući teme o ekonomskoj nestabilnosti, filmove o osobama s posebnim potrebama, diskriminacije među spolovima, kao i kontinuirane težnje za prevazilaženje ratne zaostavštine.  

BHFF je počašćen da prikaže radove inovativnih mladih režisera, zajedno s poznatim regionalnim ličnostima uključujući i radove oskarovca Danisa Tanovića te glumice Mirjane Karanović.
 
Od 12. aprila u Anthology Film Archives festival će prezentirati specijalno vantakmičarsko prikazivanje filma "Album" Branka Ištvančića koji prikazuje ostavštinu ratova na Balkanu prikazujući sjećanja kroz fotografije koje su nastale tokom rata, a nakon prikazivanja će uslijediti i panel diskusija o temi post-jugoslovenske kinematografije.
 
Takmičarski dio programa će se održati u SVA Theatru u New Yorku od 13. do 15. aprila u sklopu koga će se prikazati četiri igrana, četiri kratka i četiri dokumentarna filma.

Filmovi koji budu prikazani u takmičarskom programu 14. godišnjeg BHFF-a nominirani su da osvoje nekoliko priznanja uključujući Zlatnu jabuku - nagradu publike i žirija.
 
U 2017. godini BHFF će po prvi put predstaviti i novu nagradu publike za najbolju glumu, nagradu glumcima ili glumicama u glavnim ili sporednim ulogama u kratkom ili igranom filmu, sopćeno je u srijedu iz BHFF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije