Obilježeno 29 godina od masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića

0
Radiosarajevo.ba
Obilježeno 29 godina od masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića
Foto: Vlada KS / Godišnjica masakra

Usljed eksplozije minobacačke granate kalibra 120 milimetara, ispaljene sa položaja Vojske RS-a, smrtno je stradalo sedam sugrađana, dok je četvero ranjeno. 

U ime Kantona Sarajevo, ministar finansija Davor Čičić položio je danas cvijeće i odao počast žrtvama masakra.

Ubijeni su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

30 godina od masakra u Ferhadiji: Ubijeni su u redu za hljeb

30 godina od masakra u Ferhadiji: Ubijeni su u redu za hljeb

Poručeno je da nikada neće biti zaboravljena brojna ubistva i ranjavanja civila koje je počinila Vojska RS-a tokom opsade Sarajeva, kao i patnje kroz koje su građani u tom periodu prolazili.

Kako ističe, presude komandantima Vojske RS-a Stanislavu Galiću, Dragomiru Miloševiću i Ratku Mladiću za zločine nad Sarajlijama nisu dovoljne, te da pored komandne i političke odgovornosti, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske RS-a.

"Ne smijemo i nećemo zaboraviti monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može pojmiti. Ali i pored takve prošlosti, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci strašnih zločina, uključujući i ovaj koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni.", istakao je ministar Čičić.

Cvijeće i sjećanje za ubijene Sarajlije koji su stajali u redu za hljeb u Ferhadiji

Cvijeće i sjećanje za ubijene Sarajlije koji su stajali u redu za hljeb u Ferhadiji

Na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, delegacije Grada Sarajevo i Općine Centar, te Unije civilnih žrtava rata KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije