30. godišnjica od masakra: Sjećanje na ubijene u redu za hljeb na Alipašinom Polju

2
Radiosarajevo.ba
30. godišnjica od masakra: Sjećanje na ubijene u redu za hljeb na Alipašinom Polju
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Polaganje cvijeća na Trgu solidarnosti u Sarajevu

Delegacija Kantona Sarajevo položila je cvijeće na mjestu ubistva 11 građana Sarajeva na Trgu solidarnosti do broja 14 na Alipašinom polju, koje je na današnji dan prije 30 godina počinio agresor tokom opsade grada.

Na ovom mjestu prije 30 godina ubijeni su: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentifikovane muške osobe.

Obraćajući se porodicama žrtava, predstavnicima udruženja, te drugih nivoa vlasti na današnjem obilježavanju tužne godišnjice, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić podsjetio je da je na današnji dan 1992. godine, oko 12.00 sati, sa položaja tzv. vojske RS iz pravca Nedžarića ispaljena minobacačka granata kalibra 120 mm, koja je pala na ovo mjesto među građane koji su u velikom broju bili u redu za hljeb. Od njenog dejstva na licu mjesta ubijeno je 11 građana, a 53 osobe teže i lakše su povređene.

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Polaganje cvijeća na Trgu solidarnosti u Sarajevu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Polaganje cvijeća na Trgu solidarnosti u Sarajevu

„I danas, nakon tačno 30 godina govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Neophodno je stalno govoriti o tome kako se takav zločin ne bi ponovio. S toga, treba stalno podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli, izloženi stalnim granatiranjima i snajperima kojima je ubijeno više od 12 hiljada građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete. Ne volim praviti podjele među ljudima, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost“, naveo je ministar Vranić.

Podsjetio je da je za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa tzv. vojske RS na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Potvrđena je i kazna doživotnog zatvora za ratnog zločinca Ratka Mladića. On je između ostalog osuđen i za udruženi zločinački poduhvat "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja".

Polaganje cvijeća na Trgu solidarnosti u Sarajevu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Polaganje cvijeća na Trgu solidarnosti u Sarajevu

Također, ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, osuđen je za udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva.

„Ipak, premalo je osuditi par ljudi samo za patnju svih građana Sarajeva tokom četiri godine opsade, a kamo li za preko 12 hiljada ubijenih građana i djece, te za više od 60.000 ranjenih. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni”, zaključio je ministar Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije