Obilježena 30. godišnjica formiranja 1. Fočanske viteške brigade

2
Radiosarajevo.ba
Obilježena 30. godišnjica formiranja 1. Fočanske viteške brigade
Foto: Facebok / 30. godišnjica formiranja 1. Fočanske viteške brigade

Obilježena 30. godišnjica formiranja 1. Fočanske viteške brigade.

Na Grepku, gdje je na slobodnoj teritoriji općine Foča 27. augusta ratne 1992. godine formirana od već postojećih bataljona Jahorinskog, Fočanskog i Bataljona Sutjeska, danas su se okupili članovi Udruženja 182. viteška (fočanska) lahka brigada.

Članovi Udruženja i brojne delegacije su položili cvijeće na spomen-obilježje Grebak i proučili Fatihu poginulim pripadnicima brigade. Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i muftija vojni Hadis ef. Pašalić su na šehidskom mezarju na Grepku proučili Jasin i dovu šehidima. 

Otkriveno od čega je preminuo u 25. godini: Sahranjen Mirsel Smajić

Otkriveno od čega je preminuo u 25. godini: Sahranjen Mirsel Smajić

Historijski čas održao je član Upravnog odbora Udruženja Mesud Šadinlija.

Obilježena 27. godišnjica masakra na Markalama: Danas se sjećamo 43 ubijene duše Sarajeva

Obilježena 27. godišnjica masakra na Markalama: Danas se sjećamo 43 ubijene duše Sarajeva

"Ljudske i patriotske vrijednosti i ciljevi za koje se borila Armija RBIH i naša 1. fočanska - 182. viteška lahka brigada, trajne su kategorije i neophodni sadržaji i našeg današnjeg odnosa prema državi i društvu u kojem živimo. Onako kako smo u ratu bili jedinstveni u borbi, bez obzira na svjetonazor, politička i druga uvjerenja, tako je i danas, u ključnim i strateškim pitanjima bitnim za opstanak našeg naroda i države, neophodno postići jedinstvo i prevazići političke razlike, lične i druge interese. Nikome se ne smije dozvoliti, ni otvorenim dušmanima, ali ni onima koji to čine u nehatu i neznanju, da manipulišu historijskim istinama i stvarnim sadržajima ove tradicije. Čvrsto smo uvjereni da i dalje su brojniji oni svjesni i dobronamjerni ljudi koji takve pojave neće dozvoliti", Šadinlijine su riječi.

U martu 1993. godine, od 1. fočanske brigade i jedinica Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Trnovo formirana je 81. brdska brigada. U toku agresorske ofanzive na Igman, u julu 1993. godine, jedinica je ponovo izdvojena iz sastava 81. brdske brigade, ovaj put pod imenom 82. brdska brigada.

U augustu 1993. godine, 82. brdska brigada ušla je u sastav 6. korpusa. Početkom 1994., ponovo je vraćena u sastav 1. Korpusa i do kraja godine djelovala u sastavu Operativne grupe 1-Pazarić.

U sastav 14. divizije, brigada je ušla početkom 1995. godine, preformirana i preimenovana u 182. lahku brigadu.

Na kraju rata, jedinica je preimenovana u 148. vitešku lahku brigadu, u cilju ujednačavanja formacijskih naziva jedinica u sastavu 14. divizije. Brigada je najviše kolektivno ratno priznanje, počasni naziv „viteška“, dobila 1995. na treću godišnjicu  postojanja kao posljednja u nizu jedinica Armije RBiH koje su kolektivno ratno priznanje stekle prije okončanja ratnih dejstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije