Obilježena 500. godišnjica Careve džamije u Stocu

Radiosarajevo.ba
Obilježena 500. godišnjica Careve džamije u Stocu
Foto: Radiosarajevo.ba / Careva džamija u Stocu

U prisustvu brojnih građana i visokih uzvanika, večeras je održana svečana akademija povodom 500. godišnjice izgradnje Sultan Selimove ili Careve džamije u Stocu.

Piše: Faruk Vele

Ovom značajnom događaju u Stocu je posvećena cijela 2019. godina. Večerašnja manifestacija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića. 

Faruk Vele - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba

Pola milenija od izgradnje jednog od najznačajnijih kulturno-historijskih objekata Hercegovine obilježeno je i koncertom duhovne muzike u izvedbi ansambla "Sultan Mehmed Fatih".

Sutlan Selimova džamija u Stocu izgrađena je 1519. godine i jedna je od najstarijih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine te se nalazi na listi nacionalnih spomenika naše zemlje.

Tokom udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) 1993. godine do temelja su je srušili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ali je nevjerovatnom energijom i zalaganjem Stočana obnovljena 2003. godine.

Povodom 500. godišnjice Careve džamije u Stocu direktor "BH pošte" Mirsad Mujić promovirao je markicu s motivom ove bogomolje.

Faruk Vele - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba:

Prisutnima su se obratili predsjedavajući Zvizdić, izaslanik reisu-l-uleme, Mustafa ef. Spahić, te mostarski muftija Salem ef. Dedović. 

Mersed efendija Šabanović, imam Sultan Selimove (Careve) džamije i glavni imam u Medžlisu Islamske zajednice Stolac izjavio je kako je ta džamija neprocjenjivo blago Stoca, ali i čitave Bosne i Hercegovine.

„Careva džamija je jedan fenomen, inspiracija za sve generacije koje su bile i živjele u Stocu, danas bez obzira na burnu historiju Bosne i Hercegovine i agresiju i sve što je snašlo Bošnjake u Stocu, ne samo Bošnjake, nego i vjerske objekte i arhitekturu. Careva džamija nekako nam poručuje da je ona, ipak, duša ove čaršije, duša ovih ljudi ovdje“, rekao je Šabanović ranije za Anadoliju. 

Podsjetio je i na njezino sramno rušenje 1993. godine.

„Ona nije rušena kao što se ruše druge bogomolje ili druge džamije da je minirana ili zapaljena. Ona je bukvalno očišćena s ovih temelja, svaki elemenat, svaki kamen koji je ukazivao je nestao. Sve što je ukazivalo da je ovdje postojao jedan vjerski objekt je uništeno“, rekao je ef. Šabanović.

Tokom manifestacije su dodijeljene i prigodne plakete. Staklene plakete s motivom Careve džamije direktor "BH Pošte" Mujić dodijelio je predsjedniku Medžlisa IZ Stolac Orhanu Tikveši, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije