U Sarajevu obilježen međunarodni dan djevojaka u IKT-u

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu obilježen međunarodni dan djevojaka u IKT-u
FOTO: Radiosarajevo.ba / međunarodni dan djevojaka u IKT-u

U susret Međunarodnom danu djevojaka u IKT-u, IT Girls, inicijativa podržana od Ujedinjenih nacija u BiH, organizovala je online takmičenje pod nazivom #TehnoMašta za djevojke od 16 do 18 godina, sa ciljem osmišljavanja ideja za mobilne aplikacije koje mogu unaprijediti naše društvo.

Sedam najboljih ideja djevojčica iz Drvara, Hadžića, Sarajeva, Tuzle, Bijeljine i Živinica predstavljeno je na događaju čiji je cilj inspirisati mlade djevojke da kreativno razmišljaju kada je riječ o upotrebi tehnologije. 

Međunarodni dan djevojaka u IKT-u - undefinedFOTO: Radiosarajevo.ba: Međunarodni dan djevojaka u IKT-u

"Naša aplikacija predstavlja pomoć pri učenju kako djeci s poteškoćama u razvoju (slijepoj i slabovidinoj djeci) tako i djeci s disleksijom i poteškoćama u čitanju. Naime, svo gradivo i predmeti će biti prilagođeni na znakovnom jeziku, slikama i tekstom a imat ćemo i zvučne klipove i videa. Nadamo se da će ova aplikacija zaživjeti“, rekla je učenica Prve gimnazije iz Sarajeva.

Odabrani timovi će tokom juna imati priliku učiti kako razviti mobilne aplikacije koje su zamislile.

IT Girls je incijativa mladih zaposlenika i zaposlenica Ujedinjenih nacija sa ciljem da podstakne djevojčice i djevojke da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

Međunarodni dan djevojaka u IKT-u - undefinedFOTO: Radiosarajevo.ba / Marie Bergström.

"Zaista smo sretni što imamo priliku dati podršku ovome projektu i omogućiti djevojkama da se uključe u IKT sektor", izrazila je zadovoljstvo ispred Švedske ambasade Marie Bergström.

"U svakoj je zemlji potrebno da se stanovništvo uključi u neki projekat ili sektor. Smatramo da djevojke mogu doprinijeti razvoju IKT-a sektora i zaista smo sretni što smo imali priliku učestvovati u ovakvom projektu u BiH", istaknula je  Marie Bergström.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije