Otkrijte tajne Crnogorskog primorja: Gostoprimstvo, luksuz i historija

Radiosarajevo.ba
Otkrijte tajne Crnogorskog primorja: Gostoprimstvo, luksuz i historija
FOTO: Radiosarajevo.ba / Budva

Kako smo i naveli u prvom dijelu Fotopriče, ekipa portala Radiosarajevo.ba provela je nekoliko dana na Crnogorskom primorju.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore ugostila je predstavnike medija i turističkih agencija iz Bosne i Hercegovine, a u cilju promovisanja turističke ponude za predstojeću ljetnu sezonu.

Nakon prva dva dana koje smo proveli u Baru, Virpazaru, te na Skadarskom jezeru, uputili smo se na plažu u Sutomore. Budući da nas je vrijeme maksimalno poslužilo, kratki predah smo iskoristili za kupanje. Mora se dodati i da se mjere opreza maksimalno poštuju čak i na plažama.

Iako smo se zaželjeli slane vode morali smo se oprostiti od Sutomora, jer svečana večera je već spremana u Dobrim vodama, tačnije u luksuznom hotelu Kalamper Hotel & Spa.

Budva

Naredni dan obilaska bio je rezervisan za Budvu. Nezaobilazan je bio luksuzni kompleks hotela Duckley Gardens. Nakon tople dobrodošlice obišli smo kompleks i njegovu okolinu, koje još nazivaju i mali „Monte Carlo“.

Budva - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Budva / Duckley Gardens

Ništa manje zanimljiv nije bio ni obilazak Starog Grada u Budvi. Tvrđava Citadela, građevina od velikog historijskog značaja za Crnogorce, ostavila je poseban utisak na nas. Tvrđava se prvi put spominje 1425. godine, a na njoj se nalazi i poznati vidikovac sa kojeg se pruža pogled na cijelu Budvu, sa jedne, i na njene najljepše plaže, sa druge strane.

Budva - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Budva

Tivat

Jedna od najzanimljivijih destinacija bila je i poznata marina „Porto Montenegro“. U pratnji njihovog predstavnika obišli smo marinu, te napravili predah na rivi „Pino“. Prodavnice svjetski poznath brendova savršeno se uklapaju u luksuz kojim odiše marina. Superluksuzni hoteli, posebno osiguranje, te superjahte koje su usidrene govore i više nego dovoljno.

Iz marine smo se uputili u luksuzno turističko naselje „Luštica Bay“. Kao i do sad opet smo toplo dočekani od strane predstavnika. Nakon pića dobrodošlice, te kratkog brifinga obišli smo luksuzni hotel i njegovu okolinu. Dan smo priveli kraju opuštajućom večerom uz more, te ugodnim razgovorom sa predstavnicima turističke zajednice Tivat i Luštica Bay.

Luštica Bay - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Luštica Bay

Herceg Novi

Posljednji dan posjete nije bio ništa manje zanimljiv od prethodnih. Započeli smo ga posjetom luksuznom kompleksu „Porto novi“, koji je nastao stranom investicijom. Bivša kasarna JNA sa lakoćom je pretvorena u još jedan superluksuzni crnogorski kompleks sa marinom. Palme uvezene iz Majamija i pijesak iz Egipta, dovoljno govore o ozbiljnosti projekta, te ukupnoj cifri investicije od oko 1 milijarde eura.

Portonovi - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Portonovi

Put nas je dalje odveo u centar Herceg Novog. Ljubazni domaćini iz turističke zajednice okruga Herceg Novi su nam pokazali najznačajnije i najzanimljivije građevine, od kojih se najviše ističe tvrđava „Kanli Kula“.

Herceg Novi - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Herceg Novi

S tvrđave smo se spustili u uži centar grada, te nakon kratkog osvježenja i razgovora s domaćinima krenuli ka kamenom selu „Žlijebi“ koje se nalazi iznad grada. Suvišno je dalje spominjati ljubaznost i gostoprimstvo Crnogoraca, ali svakako moramo pohvaliti gurmansku ponudu čak i iznad Herceg Novog... U selu Žlijebi završena je naša posjeta Crnoj Gori.

Selo Žlijebi - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Selo Žlijebi

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore ugostila je predstavnike medija i turističkih agencija iz Bosne i Hercegovine, a u cilju promovisanja turističke ponude za predstojeću ljetnu sezonu. Ono što moramo napomenuti je da se zahvaljujući gostoprimstvu i ljubaznosti Crnogoraca nismo osjećali kao gosti, već kao domaći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije