Posjetili smo Crnogorsko primorje: Ovo su poruke za građane BiH

Radiosarajevo.ba
Posjetili smo Crnogorsko primorje: Ovo su poruke za građane BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Maslinjak Džidžarin

Ekipa portala Radiosarajevo.ba provela je proteklih nekoliko dana na crnogorskom primorju.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore ugostila je predstavnike medija i turističkih agencija iz Bosne i Hercegovine, a u cilju promovisanja turističke ponude za predstojeću ljetnu sezonu.

S obzirom na to da je Crna Gora jedna od najljepših i najpoželjnijih destinacija za ljetovanje, nismo ni sumnjali da su Crnogorci već poduzeli sve potrebne mjere opreza kako bi boravak gostiju učinili što sigurnijim.

Hotel Stara Čaršija - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Hotel Stara Čaršija

BAR

Posjeta Crnoj Gori započela je u Baru. Nakon tople dobrodošlice u luksuznom hotelu „Stara Čaršija“ uputili smo se u obilazak poznatog maslinjaka „Džidžarin“.

Nakon degustacije maslinovog ulja, te razgovora sa Ćazimom Alkovićem, predsjednikom Udruženja maslinara Bar, nastavili smo prema starom dijelu grada.

Stari grad Bar obiluje spomenicima i građevinama koje su od velikog kulturno - historijskog značaja, a u toku je i restauracija velikog broja spomenika.

Stari grad Bar - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Stari grad Bar

Prvi dan posjete zaokružen je svečanom večerom, na kojoj smo se družili i razgovarali s ljubaznim crnogorskim domaćinima.

"Naši susjedi nam trebaju kao nikada. Moja ideja o ovom skupu naišla je na pozitivnu reakciju i kod Ministarstva turizma, NTO i barske Turističke organizacije. Vrlo brzo smo se organizovali i narednih dana u Baru, naši gosti su tridesetak novinara, medijskih ekipa i predstavnika turističkih agencija iz BiH. Smatram da svi u okruženju nama žele dobro, kao i mi njima. Moramo da pravimo mostove, i budemo jedni drugima pomoć kada treba", kazao je Hajriz Brčvak, suvlasnik hotela „Stara Čaršija“, inače poznati humanitarac i čovjek velikog srca.

Hajriz Brčvak - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Hajriz Brčvak

"Ovakvi skupovi su izuzetno značajni, posebno u trenutku, kada je, zbog pandemije koronavirusa, došlo do prekida privrednog života. Goste iz Bosne i Hercegovine, koji će prenijeti sunarodnicima sliku o nama i našoj turističkoj ponudi imamo priliku da informišemo o nekim novinama i pošaljemo im kvalitetnu poruku da smo otvoreni, da se život nastavlja i da moraju krenuti i turistički tokovi", naveo je Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja.

Damir Davidović - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Damir Davidović

"Vjerujemo da ćemo, imajući u vidu sve ono što smo kao država uradili na suzbijanju pandemije koronavirusa, u tome i uspjeti. Pokazali smo da je bezbjednost i sigurnost naših građana, a time i gostiju, na visokom nivou. Epidemiološka situacija, uz ove oscilacije, koje su, nadamo se, trenutne, ide u dobrom pravcu. Nadamo se da nove mjere neće uticati na one koji su planirali da provedu odmor ovdje, da promijene odluku", dodala je Željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne turstičke organizacije Crne Gore.

Željka Radak Kukavičić - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Željka Radak Kukavičić

"Mi smo u potpunosti spremni za ljeto i sezonu, koja će biti prilagođena novim okolnostima, a gosti iz regiona su naši najznačajniji posjetioci, ali svakako i turisti iz Zapadne Evrope. Svjedoci smo da su prethodnih dana bili i još uvijek, imamo u Baru, goste iz Njemačke, koji su učestvovali i na promotivnoj pješačkoj turi, koju je Turistička organizacija priredila proteklog vikenda.

Osim dva najznačajnija generatora turističke posjete - Starog grada Bara i Skadarskog jezera, obogatili smo značajnu ponudu, pa su turistima na raspolaganju različiti vidovi aktivnog i odmora u prirodi, počev od pomenutih, markiranih pješačkih staza, kanjoninga, puteva maslinara ili vinskih cesta", istakao je predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.

Dušan Raičević - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Dušan Raičević

Stara Maslina

Nakon posjete najvećem maslinjaku "Džidžarin" narednog dana uputili smo se prema Staroj maslini. Riječ je o najstarijem stablu u Evropi, a trećem najstarijem u svijetu. Stablo je proglašeno spomenikom prirode te je i zaštićeno zakonom.

Lokalni mještani nam kažu da postoji i legenda da će nam se ispuniti želja ukoliko obiđemo tri kruga oko stabla...

Stara maslina - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Stara maslina

Virpazar i Skadarsko jezero

Tridesetak kilometara od najstarijeg stabla u Evropi nalazi se Virpazar. Malo ribarsko naselje na obali Skadarskog jezera, koje je u crnogorskoj historiji imalo važnu ulogu, a kao luka i željeznička stanica.

Nakon kratke posjete lokalnom muzeju i razgovora s jednim od predstavnika NTO Crne Gore, ukrcali smo se na brodicu i otisnuli u Skadarsko jezero. Inače najveće na Balkanskom poluotoku, Skadarsko jezero rasprostire se na između 370 i 540 km2.

U njemu se nalazi blizu 50 otoka od kojih su neki stari manastiri i utvrde, a kruži priča i da je jedno vrijeme postojao i crnogorski „Alcatraz“...

Skadarsko jezero - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Skadarsko jezero

U idućem nastavku fotopriče prikazat ćemo Bosancima i Hercegovcima najzanimljivije destinacije, kao što su Budva, Herceg Novi, Sutomore...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije