Nova ambasadorica Sarah Eti Castellani otvorila Sedmicu italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini
U petak uvečer, 29. novembra, u Sarajevu je počela Sedmica italijanske kuhinje u svijetu (SCIM), koju organizuje Ambasada Italije u Sarajevu, u saradnji sa Agencijom ICE.
Izdanje SCIM-a za 2024. će staviti naglasak na promociju italijanskih prehrambenih proizvoda i tradicionalnih italijanskih deserta.
Na svečanosti u Sarajevu, Sedmicu italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini otvorila je Sarah Eti Castellani, nova ambasadorica Republike Italije u našoj zemlji.
Šejla Zonić predstavila novi duet: "Paučinu" nazivaju njenom najboljom saradnjom
Ambasadorica Sarah Eti Castellani je u uvodnom govoru pozdravila sve prisutne na bosanskom i engleskom jeziku i najavila događaj koji u Bosni i Hercegovini uvijek budi veliku pažnju svih gurmana i hedonista.
"Inicijativa promocije italijanskih proizvoda u toku je od 18. novembra u supermarketu Mercator u Ložioničkoj ulici u Sarajevu i trajat će do 30. novembra.
Nadalje, od 26. do 30. novembra daljnje promotivne aktivnosti bit će osigurane u marketu Crvena jabuka u Sarajevu", kazala je Sarah Eti Castellani i svim građanima poželjla dobrodošlicu na Sedmicu italijanske kuhinje.
Večeras je na svečanosti bio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sa suprugom.
Manifestacija "Dolcevita. Un viaggio tra i dolci della tradizione italiana" (Dolcevita. Putovanje kroz tradicionalne italijanske deserte) održat će se 29. novembra u renomiranom sarajevskom restoranu. Protagonisti večeri biće italijanski deserti, od panetona preko babà do bezvremenskog tiramisua. U kuhinji su dva izuzetna gosta: predsjednik italijanske federacije slastica, sladoleda i čokolade Matteo Cutolo i Enrico Casarano, obojica svjetski prvaci u slastičarstvu.
Sarah Eti Castellani izabrana za novu ambasadoricu Italije u BiH
Učenici "Srednje turističko-ugostiteljske škole" Sarajevo, iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, pod rukovodstvom šefa kuhinje Roberta Vrgoča, 29. novembra će organizovati degustaciju italijanskih jela pripremljenih po modulima obuke "Accademia di Cultura Enogastronomica Italiana".
Zahvaljujući ovom projektu, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne saradnje, Coldiretti-Filiera Italia i Campagna Amica, omogućeno je studentima ove škole besplatno učiniti dostupnom asinhronu digitalnu platformu na engleskom jeziku, uz plan treninga od 15 sati.
Projekat ima za cilj izgradnju mreže novih vještina i profesionalizma za podršku agro-prehrambenom sektoru Made in Italy u svijetu, posebno u pogledu jačanja konkurentnosti u inostranstvu i borbe protiv Italian soundinga.
Kako je bilo večeras na svečanosti pogledajte u galeriji na portalu Radiosarajevo.ba:
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.