Uskoro počinju Noći arhitekture 2020

Radiosarajevo.ba
Uskoro počinju Noći arhitekture 2020
Foto: Dani arhitekture / Noći arhitekture 2020

Martovsko izdanje Noći arhitekture je pred nama!

5. marta u kinu Meeting point u 20 sati ekipa Dana arhitekture će predstaviti kuratora. To je Francesco Degl'Innocenti  koji će objaviti temu ovogodišnjih Dana arhitekture DEFAULT BY DEFAULT.

Francesco Degl'Innocenti je evropski arhitektonski istraživač, trenutno urednik časopisa Volume.

U trenutku kada smo ga pitali, njegovi su interesi: "arhitektura nakon interneta", ravne gume, arhitektonski tabui i tradicija, Doug Stanhope, makedonska dijeta, identitet sektaštva, ručak, Mipim2020, šta se dogodilo s PlanIT dolinom, estetika birokratije, osiguravajuća društva kao spekulativni dizajneri, dizajn poticaja. Imali smo ga priliku gledati na Danima arhitekture 2019, gdje nas je kupio svojim predavanjem, šarmom i spontanošću.

Francesco Degl - undefined

Foto: Dani arhitekture: Francesco Degl

Sa zadovoljstvom će biti prikazan film koji je režirao Daniel Schwartz Kere: An architect between kojim će se pokušati približiti temu ovogodišnjih Dana arhitekture – Default by default.

Daniel će također biti naš gost na Noćima arhitekture. Rođen je u Nairobiju (Kenija) i odrastao u Atlanti (SAD). Završio je Urbane studije i fotografiju na Univerzitetu Pensilvanija, nakon čega je studirao na Univerzitetu Bocvana, kao i ciriškoj Školi za umjetnost. Daniel je režiser i umjetnik čiji se rad fokusira primarno na urbane transformacije iz prostorne, društvene i političke perspektive. U periodu 2010-2016. Daniel je bio režiser, fotograf i istraživač na ETH u Cirihu. Trenutno završava svoj prvi dugometražni film, te istovremeno radi na različitim projektima.

Daniel Schwartz - undefined

Foto: Dani arhitekture: Daniel Schwartz

Pored navedenog filma, režirao je i film Torre David 2012. godine. Njegovi filmovi su prikazani na festivalima i muzejima, uključujući Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu, MoMa i Bijenale u Veneciji.

An architect between - undefined

Foto: Dani arhitekture: An architect between

Njegove fotografije i članci su objavljeni u The New York Times, The Guardian, Domus, The Süddeutsche Zeitung, Dissent Magazine, Journal of Visual Culture, The Architectural Review, Harvard Design Magazine, Art in America, Architectural Design i mnogim knjigama.

Dani arhitekture organizuju radionicu za sve studente i arhitekte, koja će se održavati u periodu 6.-8. mart. Radionicu će voditi kurator ovogodišnjih Dana arhitekture Francesco Degl’Innocenti zajedno sa timom Dana arhitekture.

Pričat će se o osnovama, presjecima, fasadama, ali često nema dovoljno vremena da stvarno spoznamo (ne)postojanje humanog mjerila i uticaja koji naši projekti imaju na krajnje korisnike. Na radionici Dana arhitekture 2020 Default by default, želi se istražiti upravo ovaj proces, da se preispitaju naše metode i da se potraže odgovori na defaultna pitanja s kojima se stalno susrećemo. Da li je današnje obrazovanje kontekstualno? Da li pripremi mlade arhitekte za budućnost struke? Imamo li alternative i ako da, koje su? Da li nas društvo shvata ozbiljno dok u isto vrijeme sami smo sebi najveći kritičari? Koliko je našeg rada rezultat analitičkog pristupa, a koliko je jednostavno rezultat datih i naslijeđenih defaulta?

Default by default radionica je organizirana u dva dijela. Prvo će se istražiti ovogodišnja temu festivala, dok će se drugi dio radionice fokusirati da prezentira rezultate prve radionice i višemjesečnog istraživačkog procesa – dizajn i produkcija Default by default izložbe. Izložba će otvoriti Dane arhitekture 2020 u junu, a svojom postavkom koja ide izvan galerijskog prostora, te okupira poziciju unutar javnog urbanog prostora, provocira reakciju, te uspostavlja nove odnose unutar poznatog, ali nekontrolisanog javnog prostora.

Radionica će se održavati prostorijama Asocijacije arhitekata u Bosne i Hercegovine u Sarajevu na adresi Alipašina 2.

Sve dodatne informacije možete dobiti na Facebook stranici Dana arhitekture, kao i na web stranici www.daniarhitekture.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije