Njemački mediji propituju zašto su BiH i Srbija rizične, a Hrvatska nije

Radiosarajevo.ba
Njemački mediji propituju zašto su BiH i Srbija rizične, a Hrvatska nije
Foto: EPA-EFE / Njemačka

Njemačka je zabrinuta. Broj zaraženih raste, a trećina novozaraženih su povratnici s odmora u inozemstvu.

Mnogi mediji prenose podatke prema kojima se baš iz zemalja jugoistočne Europe najviše u Njemačku "uvozi" virus.

"36 zaraženih korona virusom nakon partijanja na odmoru u Hrvatskoj", javlja ovoga četvrtka najtiražniji njemački dnevni list Bild.

"24 gostiju jedne rođendanske zabave je, kako stoji u članku, pozitivno testirano na koronu. "Osmero njih je prethodno bilo na odmoru u partijanerskom mjestu Novalja na hrvatskom otoku Pagu i vratili su se od tamo s virusom." Još 12 novozaraženih je, navodi se, registrirano u okrugu Göppingen, "nakon što je jedna grupa maturanta provela u Novalji odmor slaveći po partyjima". 

Zabrinjavajući porast broja zaraženih u Njemačkoj

Kada u tabloidu koji se prodaje u preko milijun primjeraka dnevno osvane ovakva vijest, možete biti sigurni da je registriraju mnogi Nijemci. A oni su, uključujući i političare u državnom vrhu, zabrinuti. U Njemačkoj je, naime, dan ranije (u srijedu, 12.8.) objavljeno da je prema podacima Instituta Robert Koch (RKI) registrirano 1226 novih slučajeva zaraze korona virusom - što je najveći broj od 9. svibnja, piše Deutche Welle.

Njemačka savezna vlada je na to izričito zatražila, a njemački mediji prenijeli, da građani Njemačke strogo poštuju zaštitne mjere. Glasnogovornik vlade u Berlinu Steffen Seibert je rekao: "Ako ne budemo svi pazili i ne budemo oprezni, onda ovo može razviti vlastitu dinamiku."

Seibert je ukazao, a minhenski Süddeutsche Zeitung - kao i mnogi drugi njemački mediji - prenio kako su razlozi porasta broja zaraženih, između ostalog, "povratnici s odmora i privatne proslave na kojima ljudi ne drže razmak jedni od drugih". Upada u oči, rekao je, da je među zaraženima puno mlađih ljudi.

Opasnost ne vreba u "klasičnom turizmu"

Mali dnevni list sa sjevera Njemačke Norddeutsche Neueste Nachrichten (NNN) pak, analizirajući podatak da je trećina novozaraženih provela odmor u inozemstvu, konstatira kako pogled na listu zemalja iz kojih su se vratili zaraženi pokazuje "da opasnost ne vreba u klasičnom ljetnom turizmu nego negdje drugdje."

Kao primjer navodi činjenicu da je na prvom mjestu te nepopularne liste Kosovo s preko tisuću zaraženih - s tendencijom rasta. Na drugom mjestu je Turska s 501 slučajem, na trećem Hrvatska s 260, a na četvrtom Srbija sa 196, iza koje slijede Bugarska, Bosne i Hercegovina i Rumunjska.

"Španjolska, koje su bili puni napisi po novinama zbog Barcelone i do sada malo pogođenog turističkog otoka Mallorce, trenutno je sa 'samo' 107 slučajeva tek na desetom mjestu", piše NNN.

Ovaj list navodi kako je Njemačko ministarstvo vanjskih poslova mnoge zemlje jugoistočne Europe već stavilo na listu rizičnih područja što znači da se stanovnici Njemačke moraju obavezno testirati kada se vrate s odmora iz njih, kao na primjer mnoge dijelove Turske, Srbiju, Kosovo i Albaniju: "Veliki dio Bugarske, Rumunjske i cijela Hrvatska su, međutim, s te liste izuzeti."

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije