Nevjerovatno iskustvo Bosanca: Završio na ispitivanju u Kašmiru

2
N. Ž.
Nevjerovatno iskustvo Bosanca: Završio na ispitivanju u Kašmiru
Foto: Facebook / Indijska policija u regiji Kašmir

Dok se većina ljudi na godišnjem odmoru odluči na more i uživanje na plaži, jedan sarajevski profesor odlučio se na drugačije iskustvo, koje ga je moglo koštati. 

Profesor međunarodnih odnosa Adis Maksić nalazio se u regiji Kašmir, koja je podijeljena između Indije i Pakistana. Kao takva, regija je puna vojske i policije, imajući u vidu brojne živote koji su izgubljeni zbog ovog teritorija. 

Kako je sam profesor rekao za portal Radiosarajevo.ba, sve je počelo zbog toga što je tražio dopuštenje da dođe do linije razgraničenja između ove dvije zemlje.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

"Došao sam u Srinagar, najveći grad u Kašmiru, da tražim dozvolu za liniju kontrole (line of control, engl.), koja se nalazi uzduž linije razgraničenja. Rečeno mi je kako ne mogu dobiti dozvolu jer sam stranac, a komesar policije koji bi to mogao odobriti, nije trenutno tu", rekao je Maksić. 

Kako nam je dalje rekao, sve mu je bilo jasno kada je stigao do autobuske stanice. 

Profesor Adis Maksić
Foto: Facebook: Profesor Adis Maksić

"Portir mi je nazvao taksi, a čim sam došao do stanice, prišli su mi agenti indijske vojne tajne službe. Ljubazno su me zamolili da pođem s njima, i tada mi je bilo jasno da i portir i taksista vjerovatno rade u dosluhu s njima", rekao nam je profesor. 

"Pitali su me doslovno sve, od "kolijevke". Počeli su od toga gdje i kako radim, kakvi su mi politički stavovi, jesam li bio u Pakistanu, koje sam religije, pa čak i pretraživali YouTube za moje izjave", nastavlja Maksić te napominje da su čak gledali i video njegovog intervjua za naš portal, kada je profesor predstavljao grupu 'Manipunacija', koju je vodio. Prema njegovim riječima, to je pomoglo kako bi stvarno povjerovali da je riječ o profesoru. 

Ispitivali su ga u tri vala, uniformisani i neuniformisani agenti, koji su, kako kaže profesor Maksić, bili brzi s pitanjima i potpitanjima i intenzivno snimali govor tijela. Još je dodao kako je njegovo hapšenje bilo blago, poredeći s još dva koja je vidio u blizini mjesta gdje su njega 'uhvatili'. 

Interesantno je spomenuti i kako je ovo ispitivanje završilo. "Kada su saznali sve što su željeli, pitali su me da im objasnim etno-nacionalne odnose u Bosni i Hercegovini. Od njihovog ispitivanja mene, kroz pola sata smo došli do toga da sam im držao predavanje o ratu u Bosni i Hercegovini", rekao je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba profesor Adis Maksić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije