Nesvakidašnji prizor na cestama u BiH: Traktorom krenuli na put oko svijeta

Radiosarajevo.ba
Nesvakidašnji prizor na cestama u BiH: Traktorom krenuli na put oko svijeta
Posljednjih godina u Bosanskoj dolini piramida, koja se nalazi u Visokom, moguće je vidjeti mnogo neobičnih gostiju, a ovih dana u bh. grad piramida stigli su entuzijasti iz Poljske sa najneobičnijom misijom - putovanje oko svijeta u traktoru.

Naime, troje Poljaka, Piotr Sliwinski, Marcin Obalek i Monika Filipiuk-Obalek, odlučili su se prije nekoliko godina priključiti se svjetski poznatom projektu "Traktoriada - Traktorom oko svijeta", putovanja u kojem su obišli cijeli svijet, a na njihovoj listi destinacija našlo se i Visoko.

"Osim putovanja jako nas zanimaju i historijske i arheološke lokacije, tako da smo nakon što smo ove godine obišli veći dio Južne Amerike, uključujući i Peru, Boliviju, Čile i Argentinu, odlučili ovaj drugi dio godine krenuti sa ekspedicijom preko BiH, pa sve do Afrike i piramida u Egiptu. Nakon obilaska Južne Amerike i tamošnjih arheoloških lokacija i nakon što smo saznali za otkriće piramida u Europi, odlučili smo posjetiti i vašu zemlju, a nas inače ne interesuju natpisi i pisanja, već nam je cilj na licu mjesta se uvjeriti u sve ono što je otkriveno, pa smo tako stigli i do Visokog", kazali su članovi ove ekspedicije.

Kako su nam kazali, o istraživanjima i projektu u Visokom su mnogo čitali, a sad su iskoristili priliku da sve to i vide.

"Obišli smo tunele Ravne, a sad traktorom idemo i na Bosansku piramidu Sunca. Utisci su zaista pozitivni, cijela lokacija je na neki način mistična, ali se osjeti i ta neka pozitivna energija. Sad nastavljamo putovanje na Bosansku piramidu Sunca, a nakon Visokog posjetit ćemo i Sarajevo i Mostar", svjedoče ovi Poljaci.

Njihovo putovanje, kako su nam na polasku kazali, dalje ih vodi prema Crnoj Gori i Albaniji, a ovogodišnji cilj je Afrika, tačnije Egipat i obilazak egipatskih piramida. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije