Kadrovska politika: Nepoznata sudbina brojnih učitelj(ic)a u KS

2
Radiosarajevo.ba
Kadrovska politika: Nepoznata sudbina brojnih učitelj(ic)a u KS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Đaci

Stotine profesorica i profesora u Kantonu Sarajevo ne znaju da li će i gdje raditi naredne školske godine.

“Sjećaš li se svog učitelja?“, jedno je od čestih pitanja koje se čuje u životu, pa se znaju pričati priče kako “me nije voljela učiteljica u prvom razredu, ali se sve promijenilo do četvrtog“, pa još mnoge anegdote vezane za one koje su nas prvi uveli u svijet nauke, obrazovanja i odgoja.

No, brojna današnja djeca iz Kantona Sarajevo će se namučiti da pobroje sve svoje učiteljice i učitelje, jer godinama traje čudna praksa “rada na određeno vrijeme“, a taj rad je od školske godine do školske godine, piše Al Jazeera.

Djeca se naviknu, učitelji(ce) prepoznaju kapacitete i mogućnosti djece, roditelji pronađu modus saradnje i kraj školske godine, a to sad donosi nove nedoumice. Da li će ostati ista učiteljica, isti učitelj, da li će biti rotacija tokom godine, kako će dijete reagirati, kako će biti u slučaju online nastave i nemogućnosti svakodnevnog viđanja na školskom dvorištu…?

Maćehinski odnos svake vlade i ministra

Bilježe se slučajevi, od početka pandemije koronavirusa, da je jedan razred mijenjao i tri učiteljice tokom školske godine, prvo zbog zdravstvenog stanja, a potom zbog čudne prakse ugovora na određeno. Također, mijenjali su se i profesori dodatnog jezika, također u jednoj školskoj godini.

Koliko je takvih ugovora i zbog čega je tako poslali smo upite na nekoliko adresa, a najpozvaniji nisu odgovorili, kantonalno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje.

“Ugovori prosvjetnih radnika u osnovnim školama u KS-u koji rade na određeno vrijeme, kao i svake godine, ističu 31. augusta 2021. godine. Tih radnika je u osnovnim i srednjim školama blizu 1.000. Razlog je maćehinski odnos svake vlade i svakog ministra, zbog čega Sindikat zahtjeva da se ove godine raspiše bar 300 konkursa na neodređeno vrijeme“, za Al Jazeeru kaže Saudin Sivro, predsjednik kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Ističe kako je Sindikat bivšem resornom ministru Anisu Kriviću u septembru 2020. godine predložio i dostavio prijedlog pravilnika koji bi osigurao da se zbrinjavanje, a zatim i zapošljavanje radnika po konkursima riješi najkasnije do početka naredne školske godine (1. septembar 2021. godine), jer bi tako radnici “po prvi put imali godišnji odmor, a učenicima se ne bi dešavala promjena učitelja, odnosno nastavnika“.

Ministri imaju loše savjetnike

“Isti prijedlog je dostavljen u januaru 2021. godine aktuelnoj ministrici, Naidi Hoti-Muminović, ali se ništa nije uradilo u vezi toga. Ukoliko jedna ili više osnovnih ili srednjih škola bude kasnila s dostavljanjem podataka o tehnološkom višku i kadrovskim potrebama, nadležna komisija pri Ministarstvu neće moći uraditi posao na vrijeme i opet će se desiti da će konkursi kasniti, odnosno neće biti završeni do početka školske 2021/22. godine“, govori Sivro.

Prijedlog Sindikata da se kroz Pravilnik o prijemu radnika poveća broj dodatnih bodova u ustanovi u kojoj kandidat radi sa 0,1 na 0,2 po mjesecu nije prihvatila resorna ministrica.

Kada bi se konkursi za učitelje razredne nastave na upražnjenim radnim mjestima raspisivali na period do tri godine, uz prethodno povećanje dodatnih bodova za one koji rade na tom mjestu, učenicima se sigurno ne bi mijenjali učitelji, ukazuje sindikalni čelnik.

“Nažalost, resorni ministri, pa evo možemo slobodno kazati i aktuelna ministrica Naida Hota-Muminović, imaju loše savjetnike i pogrešnu viziju po pitanju kadrovske politike u školama. Suprotno od zdrave logike, ministrica predlaže u konkursnim procedurama povećanje bodova za intervju smatrajući da komisije u školama neće zloupotrebljavati 10 bodova koji su isključivo diskreciono pravo komisije“, navodi Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije