... / Nepovratno izgubljeno: Nepoznati "kopač pijeska" uništio nekropolu stećaka u BiH

18. 05. 2020. u 19:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 499

Sve češće u posljednje vrijeme svjedočimo vandalskim, zločinačkim činovima uništavanja tragova naše historije.

Nekropole nestaju, prodaju se stećci, nestaju arheološka nalazišta... nestaju neprocjenjivi dijelovi neispričanih priča o našim precima i onima koji su hodili Bosnom i Hercegovinom.

Danas, još jedna takva, mučna priča stigla je iz Lištana, mjestu kod Livna, gdje je, na lokalitetu Mali Han, od strane nepoznatog počinitelja devastiran dio arheološkog lokaliteta s ostacima prapovijesnog tumula i kasnosrednjovjekovnog groblja.

"Arheološki lokalitet Mali i Veliki Han u Lištanima odlukom Komisije za proglašenje nacionalnih spomenika proglašen je nacionalnim spomenikom BiH. Odlukom su obuhvaćeni prapovijesni tumuli na kojima su se kasnije tijekom kasnog srednjeg vijeka vršili ukopi pod stećcima. Na Velikom Hanu registrirano je 25 stećaka te na Malom Hanu 59 stećaka. Arheološkim lokalitetom Mali Han uz veliki tumul na kojemu je kasnosrednjovjekovno groblje obuhvaćen je i izdvojeni tumul u neposrednoj blizini na kojemu su se također vršili ukopi tijekom kasnog srednjeg vijeka", navodi se u Facebook objavi koju su napisali Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno.

Nažalost na tom dijelu lokaliteta došlo je do nelegalnog iskopa pijeska pri čemu je lokalitet devastiran.

"Pretpostavljamo da je se radilo o prapovijesnom tumulu ali kako su dvije trećine iskopane nemamo sačuvanih nalaza kojima bi to potvrdili. Na površini tumula tijekom kasnog srednjeg vijeka vršili su se ukopi. O tomu nam svjedoči jedan sačuvani stećak i nadgrobne ploče utonule u zemlju. Također u presjeku iskopa vidi se arhitektura grobova s kamenim obložnim pločama te ljudske kosti razbacane po iskopu. O devastiranju arheološkog lokaliteta obaviješten je nadležni Zavod za zaštitu spomenika u Sarajevu nakon čega je izvršen terenski izvid. U tijeku je daljnje postupanje u skladu sa Zakonom o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Nažalost svjedoci smo nesavjesnog uništavanja dijela kulturno povijesne baštine koja je svjedok povijesnih zbivanja i prisutnosti različitih civilizacija na ovome području. Nepovratno izgubljeno", zaključili su.

KOMENTARI (5)