Neobično pomračenje Mjeseca u ponedjeljak u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Neobično pomračenje Mjeseca u ponedjeljak u Sarajevu
U ponedjeljak, ubrzo nakon zalaska Sunca, moći ćemo posmatrati djelimično pomračenje Mjeseca. Pomračenje će se vidjeti iz Europe, Afrike, Azije i Australije.

Ovo pomračenje je po nečemu veoma neobično. Naime, pomračenje počinje u 19 sati 22 minuta, a Mjesec u Sarajevu izlazi u 19 sati i 54 minuta. Istovremeno Sunce zalazi u 20 sati i 2 minuta pa se pojava praktično dešava u momentu zalaska Sunca. Maksimalna faza će se desiti u 20 sati i 20 minuta. Tada će se Mjesec nalaziti veoma nisko nad jugoistočnim horizontom. Zato u momentu maksimuma praktično nije moguće vidjeti izlazak pomračenog Mjeseca. On će se tada nalaziti svega oko 1 stepen iznad matematičkog horizonta.

Pomračenje završava u 21 sat i 18 minuta. I tada će biti nisko ali oni koji imaju čist, planinama nezaklonjen pogled ka jugoistoku, imaju šanse da vide posljednji dio ove astronomske pojave. Inača, u maksimumu će biti pomračeno oko 25% mjesečevog diska. Kao i kod svih drugih pomračenja, Mjesec će se kroz zemljinu sjenku kretati sa zapada ka istoku.

Astronomsko društvo Orion povodom ovog događaja organizuje otvorenje Sarajevskog astronomskog ljeta koje će biti obogaćeno mnogim astronomskim sadržajima (uskoro će biti objavljen programski sadržaj).

Teleskopi će biti postavljeni od 18 do 23 sata ispred O.Š ¨Skender Kulenović¨ na Dobrinji (šetalište između hipermarketa Konzum i škole). Na ovom događaju svi zainteresovani će moći uživati posmatrati primarno Sunce i Mjesec, te po mogućnosti i druge nebeske objekte.

Svako javno posmatranje koje organizuje AD Orion je besplatno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije