Neobična priča iz Pionirske doline u Sarajevu: Kako izgleda prijateljstvo između mace i zebre?

7
N. Ć.
Neobična priča iz Pionirske doline u Sarajevu: Kako izgleda prijateljstvo između mace i zebre?
Foto: Facebook / Maca i zebra

Ljubitelji životinja sigurno znaju šta je prava ljubav, briga i pažnja su krucijalne u takvom odnosu, ali kada dvije neobične životinjice sklope prijatejstvo tek tada nastaje prava priča. 

Naime, prijateljstvo počinje u Pionirskoj dolini u Sarajevu, naselju sastavljenom od domova životinja koje dolaze iz cijelog svijeta, a svakog dana u svojih 70-ak godina, ovo rekreativno opuštajuće mjesto priča zanimljive priče i dešavanja o suživotu njenih stanovnika.

Najnovija priča je slatko prijateljstvo između desetogodišnje zebre koja svoje dane provodi u drugovanju sa domaćom mačkom.

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

Zebra i maca su svaki dan zajedno. Maca je ta koja je odlučila napraviti prvi korak, hrabro se usudila doći u komšiluk zebri, koja je dosta veća i jača od nje. 

Vrlo često doprati grupu posjetilaca koji dolaze do zebrinog doma, koji se nalaz na lijevoj strani, uzvodno uz Koševski potok.

Ljeto u Pionirskoj dolini: Pitali smo - kako životinje podnose ovakvo vrijeme?

Ljeto u Pionirskoj dolini: Pitali smo - kako životinje podnose ovakvo vrijeme?

Prijateljstvo i povjerenje koje imaju, uopće nije upitno, dok je maca opuštenija, zebra je ta koja više šeta u svom domu, ali kada je vrijeme za odmor, desi se preokret, jer se maca penje zebri na leđa, i tada kreće zabava. 

Maca i zebra
Foto: Facebook : Maca i zebra

Za sada je isgurno da se maca udomaćila i u zebrinoj nastambi. Čak i ručak podjele zajedno,  naravno ako nije od sijena kojeg zebra mnogo voli. Ovaj simpatični duo na posljednjem poštanskom broju u naselju Pionirska dolina i zoo vrt dočekuju i prate goste, malu i veliku raju, i čekaju jesenje i zimske dane za koje se već priprema naš zoo vrt.

Zimski režim rada 

A kada je riječ o pripremama za jesen, i zimskom režimu rada, vrijedni radnici se već uveliko pripremaju, a na čemu se sve trenutačno radi, za portal Radiosarajevo.ba kazala je stručna saradnica za informisanje KJKP Park Aldijana Hamza.

"Zimski režim rada u Pionirskoj dolini i zoo vrtu nastupit će 1. novembra, a dane do tada Pionirska dolina iskoristit će za skladištenje zaliha hrane potrebnih za zimu, provjeru sistema grijanja i termo izolacije u nastambama, pripremu nastambi i infrastrukture za pogoršane vremenske prilike i sve drugo neophodno kako bi naš zoo vrt spreman dočekao zimske dane, ističe naša sagovornica.

Bogatija ishrana

S obzirom na to da su tokom ljetnih mjeseci životinje imale posebnu ishranu, isto tako se radnici spremaju za jesn/zimu pa im mijenjaju režim ishrane.

"Također, tu je i posebna priprema životinja iz toplijih krajeva za zimu u Sarajevu, pa se oni navikavaju na zatvorene prostore kada je temperatura niža od 10 stepeni, posebno u jutarnjim satima i predveče, mijenja se i režim ishrane pa su obroci obilniji, kaloričniji, bogatiji vitaminima i mineralima", kaže Hamza. 

Hortikultura

Zbog vremenske prognoze, a s obzirom da još uvijek kalendarski ljeto traje bilo bi idealno za sve osjetioce da uhvate još malo sunčanih dana i posjete ovu preksrasnu zelenu oazu, jer će se njihovi radnici posvetiti uređenju zelenila, kako bi se sigurni pripremili za predstojeće hladnije dane. 

Pionirska dolina
Foto: Facebook: Pionirska dolina

"Tokom narednih dana kako bude završavao i period vegetacije u Pionirskoj dolini bit će obavljene i hortikuturne pripreme zelenila za zimske dane.

Naredni period prilika je i za pripremu i finaliziranje svega onoga što će Pionirska dolina i zoo vrt tokom zimskih mjeseci ponuditi svojim posjetiocima", zaključuje naša sagovornica. 

Treba svakako istaći da je Pionirska dolina u Sarajevu, jedna od najprimamljivijih destinacija za turiste koji dolaze u BiH, a iskreno vjerujemo da će se slika neobičnog prijateljstva između mace i zebre mnogima dopasti. 

Škotsko govedo i jarići
Foto: Facebook : Škotsko govedo i jarići

Tu je i škotsko govedo teško preko pola tone, koje je prijatelj sa jarićima mini koza koja teže po 20 kilograma, a ponekad im navrati i prijateljica magarica. Preko puta odmah je guska na jezeru, koja  čuva mlade labudove pa im čak glumi i pomajku, kao i grupa maca koja povremeno odlazi u nastambu medvjeda. 

Zbog priprema za hladnije dane zoološki vrt u Sarajevu korigovao je i svoje radno vrijeme pa od ovog mjeseca radi svakim danom od 08.00 do 18.00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije