Ljeto u Pionirskoj dolini: Pitali smo - kako životinje podnose ovakvo vrijeme?

4
A. Ći.
Ljeto u Pionirskoj dolini: Pitali smo - kako životinje podnose ovakvo vrijeme?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Pionirska dolina

Zbog tropskih vrućina s kojima se borimo svaki dan, i oluja koje su pogodile našu zemlju zadnjih dana, zapitali smo se: Kako se životinje našeg zoološkog vrta, Pionirske doline, 'snalaze' u ovim ekstremnim vremenskim uslovima.

Odgovore na pitanja portala Radiosarajevo.ba dala je stručna saradnica za informisanje KJKP Park Aldijana Hamza.

Objasnila je da u ovom zoo vrtu postoje dva režima rada, ljetni i zimski, a ljetni režim je na snazi od 1. aprila do 1. oktobra. Razlog ranijeg početka ljetnog režima je pravovremeno privikavanje životinja na promjene koje on nosi sa sobom.

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

Ovaj režim prvenstveno podrazumijeva promjene u načinu ishrane životinja.

"Za razliku od zimskog, način ishrane u ljetnom režimu odnosi se na manje obilne, ali češće obroke. Uvijek su svježi i bogati vitaminima i mineralima, kako se životinje ne bi 'pretrpavale' hranom", kazala je naša sagovornica, te dodala kako se obroci serviraju ranije, jer to potiče životinje da se više kreću, što je jako bitno za njihovo zdravlje.

Kao drugu mjeru ljetnog režima navela je slobodu kretanja životinja između vanjskog i unutrašnjeg dijela nastambe.

Nevjerovatna reakcija: Pogledajte video koji je zbunio stručnjake za psihu pasa

Nevjerovatna reakcija: Pogledajte video koji je zbunio stručnjake za psihu pasa

"U ljetnom režimu životinje mogu da borave u otvorenom ili zatvorenom dijelu nastambe. Životinje ne držimo prisilno vani, jer one za nas nisu eksponati koje izlažemo posjetiocima. To je životni prostor jedne životinje. Vrlo često posjetioci pitaju zašto nisu vidjeli neke životinje, a upravo je ovo razlog tome. Naime, u toku dana kada su temperature visoke, životinje se povuku u zatvoreni dio kako bi uživale u hladu", objasnila je Hamza.

U ljetnim vrućinama vrlo je bitna hidracija, koju je istakla kao vrlo bitnu činjenicu, čemu se, kako je naglasila, u Pionirskoj dolini pristupa vrlo ozbiljno.

"Imamo čak i životinje koje piju mnogo čaja, te se njima kroz dan često serviraju pitka voda, čajevi i sve ostalo što im je potrebno. Svaka životinja ima svoj jelovnik propisan veterinarskim standardima, prilagođen svakoj životinjskoj vrsti", rekla nam je Hamza.

Pionirska dolina
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Pionirska dolina

Također se osvrnula na upite zabrinutih građana, koji nisu vidjeli vodu u vanjskim dijelovima nastambi, te obrazložila kako najčešće serviraju vodu u zatvorenim dijelovima nastambi kako se ista ne bi zaprljala ili kontaminirala: "Nema razloga za brigu, tu je čitav tim ljudi koji aktivno rade sa životinjama, kako bi one imale sve što im je potrebno."

U vanjskom dijelu nastambi, u kojima su uglavnom velike životinje poput medvjeda i tigrova, nalaze se i mali bazeni, koje životinje vrlo rado koriste tokom vrelih dana. Napomenula je kako taj režim rada dolazi kao rezultat uspješne saradnje sa zoološkim vrtovima iz Europe.

"Pionirska dolina dobila je kandidaturu za EAZA-u (Europska asocijacija zooloških vrtova i akvarija), uspješno hodimo tim putem. Naš mentor - direktor zoološkog vrta u Leipzigu pomaže nam u skladu sa Europskim standardima humanog načina zbrinjavanja životinja, kako bismo postali Europski zoološki vrt, na što smo veoma ponosni", saopštila je Hamza.

U najstarijem zoološkom vrtu Bosne i Hercegovine, sve životinje su dobrog zdravstvenog stanja, poručila je naša sagovornica te dodala kako, tokom zime i ljeta nije bilo uginuća, osim onih prirodnih, uzrokovanih starošću.

Pionirska dolina
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Pionirska dolina

Po pitanju prirodnih nepogoda, govorila je o protokolima kojima se takve situacije stavljaju pod kontrolu, u cilju zaštite životinja.

"Naši zaposlenici su u stanju pripravnosti i van radnog mjesta u slučaju nesreća, oluja i slično kako bi, ukoliko je to potrebno, bili na raspolaganju za ispomoć svojim kolegama i životinjama. U olujama koje su se desile zadnjih dana u Sarajevu, nismo imali nikakve štete niti problema na području Pionirske doline", rekla je Hamza.

Nesvakidašnji slučaj u BiH: Medvjed razvalio ogradu, ušao u dvorište i 'počastio se' medom

Nesvakidašnji slučaj u BiH: Medvjed razvalio ogradu, ušao u dvorište i 'počastio se' medom

Kada smo je upitali da li su stigle neke nove životinje, pozvala se na odličnu saradnju sa drugim zoološkim vrtovima, te nam ispričala o najmlađim stanovnicima Pionirske doline.

"To su dva gibona, brat i sestra, ali s obzirom na to da su u krvnom srodstvu i da, kao takva životinjska vrsta ne smiju u međusobnu reprodukciju, mi smo u proceduri da naša ženka, u saradnji sa zoološkim vrtom iz Rusije, bude razmijenjena sa drugom ženkom, kako bi reprodukcija bila moguća. To je ostvareno jer smo u posebnom programu EAZA-e, kao 44-ti zoološki vrt u svijetu koji ima takvu životinjsku vrstu i brine se o njoj.

Trenutno imamo 35 životinjskih vrsta, odnosno nešto više od 250 životinja. Naše kolege intenzivno sarađuju sa našim mentorom i EAZA-om, kako bismo postojeća stada životinja obnovili mlađim životinjama. U odličnim smo odnosima i sa zoološkim vrtovima u Bosni i Hercegovini, s kojima često imamo razmjene životinja u slučaju potrebe", ispričala je, između ostalog, Aldijana Hamza u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

U našoj galeriji pogledajte predivne slike stanovnika Pionirske doline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije