Ljetna sezona u Pionirskoj dolini od 1. aprila: Najavljeni mnogi noviteti u zoološkom vrtu

0
FENA
Ljetna sezona u Pionirskoj dolini od 1. aprila: Najavljeni mnogi noviteti u zoološkom vrtu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Pionirska dolina

Ljetna sezona u sarajevskoj Pionirskoj dolini i zoo vrtu počinje u subotu, 1. aprila. Radno vrijeme od tog dana produžava se na više od 12 sati dnevno.

Naime, nakon zimskog režima rada koji završava sa posljednjim danom marta, radno vrijeme Pionirske doline bit će svaki dan od 8.00 do 20.30 sati, kazali su iz KJKP "Park".

"Osim dužeg radnog vremena i svi sadržaji Pionirske doline, u odnosu na zimu i padavine, bit će duže na raspolaganju posjetiocima", kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Životinje zbog ljepših i ugodnijih temperatura tokom dana neometano će moći boraviti i u vanjskim dijelovima svojih nastambi, posebno za one koji potiču iz toplijih krajeva, neće više biti bojazni da se razbole zbog mraza i hladnoće u Sarajevu.

"Ljetna sezona donosi i ljetni režim hranjenja životinja, način serviranja hrane i napitaka, pa hranioci (timaritelji) hranu poslužuju češće, u manjim količinama. Ishrana je bogatija vitaminima i mineralima, a voda i drugi napici mijenjaju se po nekoliko puta dnevno. U nastambama lavova, tigrice i drugih životinja neće biti potrebe za dodatnim zagrijavanjem, a lemuri, majmuni, merkati tokom ljeta borave i u vanjskim dijelovima svojih nastambi i mogu imati intenzivniju interakciju sa posjetiocima", kazala je Hamza.

Pionirska dolina u Sarajevu promijenila radno vrijeme - evo kada ih možete posjetiti

Pionirska dolina u Sarajevu promijenila radno vrijeme - evo kada ih možete posjetiti

Svi rekviziti za dječiju igru i zabavu, poput vozića, vrteške, autodroma, trampoline, autića na električni pogon u punom kapacitetu su tokom ljetne sezone na raspolaganju najmlađima i to tokom cijelog dana. Zimi su njihovi točkovi i drugi dijelovi popravljeni, obnovljeni i već sada su spremni za nove ljetne vožnje i zabavu.

U aprilu Pionirsku dolinu i zoo vrt posjetit će mentor koji prati njen put od kandidatskog statusa do punopravnog člana u EAZA (Evropsku asocijaciju zooloških vrtova i akvarija).

"Nakon posjete mentora, koji je direktor zoološkog vrta u Leipzigu, Pionirska dolina počet će i realizaciju već spremnih projekata dobijanja novih, mlađih životinja već postojećih životinjskih vrsta, a kada ti projekti budu realizirani Pionirska dolina će pripremati projekte nabavke novih životinjskih vrsta", istakla je Hamza.

Pionirska dolina
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Pionirska dolina

Trenutno zoo vrt u Pionirskoj dolini je dom 39 životinjskih vrsta iz svih dijelova svijeta, odnosno više od 200 životinja, jedinki.

"Proljeće u našem zoo vrtu period je rađanja mladih, a u pojedinim stadima poput lama i eland antilopa već su rođene prve ovogodišnje bebe", kazala je Hamza.

Pionirska dolina ovog proljeća je i gradilište, a u toku je izgradnja objekta zimovnika koji će izuzetno modernizirati i pojednostaviti rad veterinarske i službe hranilaca u zoo vrtu.

Zimovnik bi trebao biti završen polovinom godine, a imat će prostor za hladnjaču u kojoj će biti skladištene velike količine hrane za životinje, zatim kartoteku, salu za edukaciju djece i mladih, prostor za veterinarsku službu i niz drugih pogodnosti.

Pionirska dolina
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Pionirska dolina

Hamza je napomenula da je za sve posjetioce, koji su ekološki osviješteni, preduzeće Park omogućilo i besplatne ulaznice ukoliko recikliraju ambalažni otpad u reciklomat, koji je prije nekoliko dana doniralo Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, a koji se nalazi na ulazu u Pionirsku dolinu.

"Na početku ljetne sezone prvi najbrojniji gosti našeg zoo vrta su i djeca iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, koji u okviru školskih ekskurzija dolaze u posjetu Sarajevu i najstarijem bosanskohercegovačkom rekreativno zabavnom centru. Sve mlade Bosance i Hercegovce i ove sezone očekujemo u velikom broju, a one koji najave svoj odlazak, ukoliko njihova grupa broji više od 50 članova omogućava i popuste na karte", zaključila je Hamza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije